Ръководители на ЕС и президентът на Китай Си Цзинпин ще разговарят днес чрез видеоконферентна връзка, за да обсъдят основно търговските отношения между блока и азиатския гигант, съобщи Франс прес.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на ЕС Шарл Мишел. В нея ще участват председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и канцлерът на Германия Ангела Меркел, чиято страна председателства ЕС.

Среща на върха ЕС-Китай трябваше да се проведе през септември в Лайпциг, но пандемията от COVID-19 доведе до отмяната й.

Европейските и китайските ръководители вече се срещнаха чрез видеоконферентна връзка на 22 юни.

Освен икономическите и търговски въпроси на срещата ще се обсъждат и климатичните промени, други международни теми и въпроси, будещи опасения като отговора на пандемията, се посочва в дневния ред на срещата.

"Сключването на китайско-европейско споразумение за инвестициите до края на годината е възможно", заяви китайският външен министър Ван И в края на август по време на парижкия етап от европейската си обиколка.

Китайците и европейците преговарят от седем години за защита на чуждестранните инвестиции между ЕС и азиатския гигант, засягайки много от въпросите, будещи опасения, повдигнати от САЩ: зачитане на интелектуалната собственост, край на трансферите на технологии, налагани на чуждестранните компании в Китай и на субсидиите за китайските държавни компании.

Китайско-европейските отношения се изостриха след прилагането на новия закон за сигурността, наложен на Хонконг, и решението на назначения от Пекин главен администратор на специалния административен район Кари Лам да отложи с една година парламентарните избори.