Редица основни хранителни стоки се предвижда да поевтинеят в магазинната мрежа, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера намаляване на ДДС за основните хранителни продукти от 8 процента на 1 процент.

Президентският указ бе обнародван днес в Държавен вестник и влезе в сила.

От понеделник (14 февруари) основни хранителни продукти ще се предлагат в магазинната мрежа по нови, по-ниски цени, поради намаляването на ДДС от 8 процента на 1 процент, заяви почетният председател на Центъра за потребителски предложения Айдън Агаоглу.

Министърът на търговията Мехмет Муш е изпратил до всички 81 окръжни търговски дирекции нареждане за прилагане на новата разпоредба.

Според източници от търговската мрежа с намаляването на ДДС за основните хранителни продукти се очаква единичната продажна цена да намалее средно с 5-8 турски лири в зависимост от вида и разфасовката.

Списъкът на основните хранителни стоки, чиито цени ще бъдат намалени, включва около 25 вида артикули, между които са месо, риба, яйца, мед, захар, сирена, брашна, олио, масло, маслини, бобови храни, чай и др.

Плодовете и зеленчуците също се очаква да поевтинеят във връзка с намаляването на ДДС.