Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати обяви днес нов пакет с икономически мерки, заявявайки, че страната си поставя за цел да намали инфлацията като увеличи производството и износа, съобщиха турските медии.

Той огласи пакета на среща в Истанбул за представяне на нови стъпки в рамките на прилагания от Турция икономически модел и на мерки за борба с инфлацията.

Пакетът съдържа и мерки с цел спестяванията в злато, "държани под дюшека", да бъдат вкарани в турската финансова система.

Министърът каза, че включването на тези спестявания във финансовата система ще открие нова възможност за приходи за гражданите и ще даде подкрепа за растежа на икономиката. Небати посочи, че новата схема ще увеличи привлекателността на спестяванията в турски лири. Той уточни, че гражданите ще могат сигурно да вкарат наличностите си в злато във финансовата система чрез търговци на злато и банки и ще могат и да си ги получат обратно, ако поискат. В инициативата от началото на март ще се включат 1500 златари, като се планира броят им да достигне 10 000 до края на годината.

Небати каза, че с обръщането на златото си в депозити в турски лири гражданите ще реализират безрисков приход.

Новите мерки включват също стимули за износа и производството със селективен финансов пакет чрез Фонда за гарантиране на кредити, предназначен да стимулира икономиката чрез гарантиране на кредити за малки и средни предприятия. Мерките ще влязат в сила от 1 март. Новият пакет за гарантиране на кредити възлиза общо на 60 милиарда лири като за подкрепа на инвестициите и износа са предвидени по 25 милиарда лири.