Депутатите от Европейския парламент приеха решение днес, според което фондът за солидарност на ЕС, създаден за финансова помощ в случай на природни бедствия, да оказва финансова подкрепа на страните от блока, пострадали от Брекзит, предаде ТАСС, позовавайки се на предаване на живо на пленарното заседание на парламента.

Поправка, внесена в постановление на Съвета на ЕС, гласи, че "по искане на една от страните членки помощта от фонда може сега да се използва в случаите, при които върху държавата пада голяма финансова тежест в резултат на излизането на Великобритания от ЕС без сделка".

Помощта ще се предоставя в ограничен период между датата на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение и 31 декември 2020 година. Решението за използване на механизма трябва да бъде прието заедно от Европарламента и Европейския съвет колкото се може по-бързо след представянето на такова предложение от Европейската комисия. Заявки от страните се приемат от 1 ноември до 30 април 2020 година.

Страните имат право да поискат помощ, ако финансовите загуби, които търпят, се оценяват на над 1,5 трилиона евро по цени от 2011 година или над 0,3 процента от брутния им вътрешен продукт.