Депутатите в Европейския парламент призоваха днес да бъдат осигурени нови източници на приходи за Европейския съюз, за да бъде подпомогнато изплащането на заемите, които са взети по време на пандемията от коронавирус, както и за да бъдат посрещнати нови разходи, предаде Ройтерс.

Предложението на евродепутатите включва налагане на данъци върху финансовите трансакции и върху дейността на технологичните компании.

В доклад на ЕП, приет днес, се посочва, че новите източници на приходи могат да включват и част от корпоративните данъци, които събират отделните страни от ЕС, както и данък върху приходите, получени при обратното изкупуване на акции. Предлага се и налагането на "справедлив граничен данък", внасян от фирмите, които в рамките на своята дейност в глобален мащаб не плащат достатъчно на работниците си в някои страни и те остават под прага на бедност, определен от Световната банка.

Депутатите от ЕП предлагат също така страните от ЕС, в които има най-голяма разлика в трудовите възнаграждения на жените и мъжете, да внасят специална такса в бюджета на ЕС. С нея да бъдат обложени и държавите от Евросъюза, които не рециклират достатъчно биологични отпадъци или разхищават най-много храна, призовават евродепутатите.

Докладът на Европарламента има за цел да подтикне Европейска комисия да предложи нов регламент на ЕС, с който да бъдат определени нови източници на приходи за Евросъюза, пише БТА. Предложението на ЕК трябва да бъде огласено между юни и септември, отбелязва Ройтерс.

Европейските депутати днес изразиха загриженост във връзка с повишаването на лихвените проценти, което увеличи размера на средствата по Плана за възстановяване на ЕС, оказвайки натиск върху бюджета на Общността, предаде Франс прес.

В резолюция, приета този следобед, евродепутатите посочват, че са "дълбоко загрижени, че без необходимите мерки има риск нарастването на разходите за обслужване на заемите (взети за финансиране този механизъм - бел. ред.) на инструмента за възстановяване на Европейския съюз да ограничи възможностите на бюджета на ЕС да финансира приоритетите и политиките на Съюза и да отговори на възникващите потребности".

Европейските депутати предупреждават, че програми като "Еразъм+", "ЕС в подкрепа на здравето" (EU4Health), както и водещата програма на Европейската комисия за подпомагане на сектора на културата и аудио-визуалния сектор "Творческа Европа", могат да бъдат засегнати от съкращаване на разходите.