Ирландия обмисля да прехвърли част от данъчните приходи, получавани от многото мултинационални компании, базирани в страната, в нов държавен инвестиционен фонд. Подобен ход би бил стъпка към засилване на публичните финанси в бъдеще, в което годишният национален доход може да бъде по-малко надежден, отколкото е сега, коментира CNBC.

Проект, който ще бъде представен на ирландския парламент в сряда от министъра на финансите Майкъл МакГрат, разглежда ползите от създаването на нов "дългосрочен обществено спестовен инструмент, към който могат да бъдат насочени непланирани печалби (неочаквани, наричани у нас свръхпечалби - б.р.)".

В предишни съобщения се казва, че новият фонд ще бъде използван за погасяване на дълг, както и за изплащане на пенсии и поемане на разходи в здравеопазването.

Корпоративните данъчни приходи в Ирландия през последното десетилетие са достигнали рекордни стойности, особено след пандемията, като нараснаха с 30% на годишна база през 2021 г. и с още 48% през 2022 г. до рекордните 22,6 милиарда евро (24,8 милиарда долара), отбелязва CNBC.

Приходите идват от технологичните гиганти, сред тях Alphabet, Meta, Intel, LinkedIn и Amazon, но и от компании като Pfizer и Johnson & Johnson.

Многонационалните сектори сега генерират повече от половината от БВП и осигуряват около 1/4 от данъчните приходи в Ирландия, страна, в която живеят малко повече от 5 милиона души, като много от фирмите са привлечени от (сравнително) ниската данъчна ставка от 12,5%.

Ирландия беше на плюс с 8 милиарда евро миналата година въпреки разходите си за енергийна подкрепа и други мерки - 1,6% от БВП - една от малкото страни от ЕС, отчела излишък. Правителството очаква излишъкът да набъбва още през следващите години, потенциално до 6,3% от БВП до 2026 г., общо 65 милиарда евро за четири години.

През 2021 г. Ирландия се съгласи с плана на ОИСР за минимална ставка от 15% на глобален корпоративен данък - мярка, която ще бъде поетапно въведена от 2024 г. Но този единен данък Ирландия възприема като потенциално застрашаващ привлекателността й към големите компании, особено, след повишаването на лихвите, принудило (и ще принуждава) мнозина да се възползват от възможности за по-ниски разходи.

Рикардо Амаро, старши икономист в екипа за еврозоната в Oxford Economics, отбеляза, че прогнозата на правителството за фискален излишък от над 6% до 2026 г. има силно условен характер. "Проблемът е, че голям дял от тези приходи са много непредсказуем и силно концентриран в шепа многонационални компании", каза той пред CNBC.

Следователно новозамисленият държавен фонд, който има за цел да акумулира тези приходи и да ги съсредоточи в дългосрочни инвестиции, вместо за всекидневни разходи, може да бъде "полезен инструмент" - но и тук дяволът ще е в детайлите, по мнението на Амаро, имайки предвид съществуващи други подобни инструменти в Ирландия. 

Рискът е, че вноските в "гърнето" да станат твърде зависими от преценката на политиците и в крайна сметка да се окажат твърде малки спрямо размера на неочакваните постъпления от корпоративния данък", каза Амаро. "В този смисъл е вероятно вече съществуващото правило за разходите, което ограничава годишният им ръст до 5%, да остане основният инструмент във фискалната рамка на Ирландия."