В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение между ЕС и Япония, което ще доведе в началото на следващата година до формирането на най-голямата в света зона на свободна търговия, съобщава Ройтерс.

С 474 глас за спрямо едва 156 против Европейският парламент гласува в подкрепа на споразумението, което обвързва две водещи икономики, съставляващи около една трета от световния брутен вътрешен продукт, като в същото време европейските депутати дадоха ясен сигнал, че отхвърлят политика на протекционизъм в основната на която е администрацията на президента на САЩ.

Трябва да се има предвид, че ЕС и Япония все още са изправени пред търговско напрежение с Вашингтон и продължават да бъдат обект на митническите тарифи, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса в САЩ на стомана и алуминий, въпреки че и двете страни се споразумяха да започнат отделни търговски разговори със Съединените щати.

"Днешното търговско споразумение ще донесе ясни ползи за нашите компании, фермери, доставчици на услуги и други", посочи в специално изявление комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом. "Нашето икономическо партньорство с Япония, което ще формира най-голямата търговска зона, договаряна досега, е вече много близо до това да се превърне в реалност", допълни тя.

Япония беше част от Транстихоокеанското партньорство (TPP), одобрено от 12 държави, което обаче Доналд Тръмп отхвърли още през първия ден на своя президентски мандат, което накара Токио да насочи вниманието си към други потенциални партньори като Европейския съюз.ЕС също потърси преговори с други партньори, след като преговорите в рамките на TTIP (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство) със САЩ бяха блокирани през 2016-а година.

Споразумението между ЕС и Япония ще доведе до премахване на европейските митнически тарифи от 10% за вноса на японски автомобили и мита от 3% за повечето японски автомобилни части. В същото време Япония се ангажира да премахне налозите от близо 30% върху вноса на сирене от ЕС и мита от 15% за европейските вина, като ще предостави и отворен достъп до публични търгове в Япония.

Търговското споразумение също така ще отвори пазари на услуги и по-специално на финансовите услуги, както и пазарите за телекомуникации, електронна търговия и транспорт.

Европейската комисия заяви, че днешното гласуване проправи пътя за влизането в сила на търговското споразумение от 1-ви февруари 2019-а година. Трябва да се има предвид, че сделката беше одобрена от японския парламент през уикенда (на 8-и декември).