Украйна се надява да подпише сделка за покупката на два атомни реактора (тези предназначени за АЕЦ "Белене", бел. ред.) от България през юни, тъй като се опитва да компенсира загубения си капацитет за производство на електроенергия, след като Русия окупира украинската АЕЦ "Запорожие" - най-голямата ядрена централна в Европа. Това е заявил в интервю пред Ройтерс ръководителят на украинската енергийна компания "Енергоатом" Петро Котин.

В интервюто той изказва и недоволство от стремежа на българската държава да вдигне още цената на двата наши реактора, които бяха купени за АЕЦ "Белене".

По думите му по-рано България е поставила цена за двата реактора от 600 милиона долара, но София има желание да увеличи цената за оборудването, което освен България може да се купи единствено от Русия.

"От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара, и колкото повече време минава, толкова по-високи цени те огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара", казва Котин.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала АЕЦ "Хмелницки", в Западна Украйна, и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, е казал още Котин.

Русия контролира АЕЦ "Запорожие", след като предприе инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на централата вече не работят.

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават (...) и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", е обяснил Котин пред британската агенция, цитирана от БТА.

"Поставих (проблема) пред нашия строителен отдел и централата "Хмелницки" - да бъде готов за инсталиране (първият реактор, бел. ред.) до юни", е казал той, визирайки първия от двата реактора.

Ако бъде доставен изцяло и навреме, "Енергоатом" ще бъде готова да започне пускови работи по новия реактор след две - три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" е в предварителни преговори с "Дженерал електрик" (General Electric) за изграждане на турбината.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не е посочил времева рамка, в която да се случи това.

 

По думите на Котин "Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в АЕЦ "Хмелницки" на базата на американската технология AP-1000, както и че компанията ще започне бетонирането за двата нови блока там в началото на април.

След загубата на контрола на АЕЦ "Запорожие", Украйна разчита на ядрена енергия от три работещи централи, разполагащи с общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в "Хмелницки".

Котин е заявил още, че Украйна не се е отказала от плановете си да рестартира АЕЦ "Запорожие" един ден и че, за разлика от Русия, Киев ще бъде в състояние и ще знае как да върне електроцентралата в експлоатация.

По време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България миналата година стана известно, че са водени преговори за продажба на произведените в Русия реактори за АЕЦ "Белене", като впоследствие парламентът даде разрешение на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори по въпроса. Скоро след това Зеленски потвърди, че страната му иска да купи реакторите. Преди да ги предоставим на Киев, депутатите гласуваха да бъде прекратен проектът за АЕЦ "Белене".