Министерският съвет прие на своето заседание решение, с което отменя решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдеща ядрена централа "Белене", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На 29 юни 2018 г. Министерският съвет приема въпросното решение № 447, с което на свой ред се отменя предишно правителствено решение - № 250 от 2012 г., което пък отменя Решение № 259 от 2005 г., за определяне на енергиен обект "Ядрена централа на площадка "Белене" като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене", за провеждане на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, пише БТА.

С днешното решение на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ "Белене" и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

В края на август кабинетът прие решение, според което "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" под техническото ръководство на производителя "Атомстройекспорт".

На среща между премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски, в Атина на 21 август, украинската страна потвърди интереса си за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях.