Парламентарната Комисия по енергетиката прие с 15 гласа "за" и 6 гласа "против" проект на решение, с което се задължава министърът на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене". 

С проекторешението се възлага задължение на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ "Белене", които са произведени в Русия. Според проекта на решение цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. С внесена редакционна поправка първоначалният срок, който се даваше на министъра от 30 дни, се удължи на 60 дни. 

В началото на заседанието министърът на енергетиката Румен Радев обясни, че до момента разговори с украинския му колега са водени в друга посока - с фокус обмен на технологии, знания и кадри в сектор ядрена енергетика.

Цончо Ганев от парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" коментира, че не е ясно дали България въобще ще получи парите за оборудването на АЕЦ "Белене". Ивайло Мирчев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" му отговори, че Украйна е платила към 5 млрд. лв. за боеприпаси и военна продукция на българските военни заводи. 

Павела Митова от ПГ "Има такъв народ" предложи в случай, че оборудването за "Белене" бъде продадено на Украйна, средствата да се бъдат използвани за нови ядрени мощности. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков (л) и управителят на ТоталЕнерджис ЕП България Ив Лю Стънф (вторият отляво)

Снимка: БТА

Рамадан Аталай от ПГ на "Движение за права и свободи" изтъкна, че трябва да се направи стратегия за развитието на ядрената енергетика в България. Относно днешното проекторешение счита, че ако има възможност това оборудване от АЕЦ "Белене" да се продаде, ние трябва да сме благодарни. Затова страната ни трябва да инвестира само в нови технологии, а не в старо оборудване.

Бившият министър на енергетиката в две от правителствата на Бойко Борисов Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че в енергийната стратегия, приета в края на управлението на последното правителство на Борисов, е посочено, че България ще развива ядрена енергетика. Бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков добави, че след началото на войната в Украйна е станало ясно, че няма нито една компания, която е извън санкционния списък и, която да е готова да прави, каквото и да е било с тези реактори. Затова, според него, единственото решение е да се намери пазарна реализация на това оборудване.

Украйна е единственият купувач на това оборудване, а България е единственият продавач, каза Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, който представи предложението за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене". Минималната цена, която искаме е тази, която сме платили. Според Добрев няма как след началото на войната руски проект да се реализира в Европейския съюз. Той добави, че Хмелницката АЕЦ в Украйна е 80 процента готова и им трябвало само оборудването, което България притежава, с което централата би била завършена изцяло. 

Депутатът Делян Добрев

Снимка: БТА

От Министерството досега не са водили разговори с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

В рамките на заседанието ресорният министър Румен Радев коментира, че от Министерството на енергетиката досега не са водили разговори с Украйна за използването на оборудването на АЕЦ "Белене". Той поясни, че с колегите си от украинското енергийно министерство са разговаряли за установяване на отношения в ядрена енергетика и обмен на технологии и знания. 

По отношение на изградените в България мощности в Украйна имат опит да ни подпомагат, добави министър Радев. Той добави, че са обсъждани теми свързани с природния газ. В крайна сметка нещата се развиха до степен да подготвим меморандум между двете министерства, като той не е финализиран", заяви още Румен Радев, цитиран от БТА. 

Енергийният министър не пожела да коментира нищо по проекторешението за продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" на Украйна. Радев допълни, че въпросното оборудване е напълно адекватно, защото е съхранявано е и е поддържано добре. В момента на площадката има специалисти от Русия, които се грижат за оборудването. Според него България има добра възможност да постигне максимално добра цена, която трябва да е над тази, която е платена до момента, другото ще е прахосничество. Министърът изтъкна, че има ядрена перспектива на площадката в АЕЦ "Белене", макар че може да е с друг тип енергийни блокове. 

Министър Румен Радев

Снимка: БТА

"Такава продажба ще бъде грешка"

Междувременно председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев коментира пред БНР, че в последните дни излизат доста неверни информации по темата. 

"Не отговарят на истината твърденията, че не можем да довършим АЕЦ "Белене". И то без участието на Русия. Единият от блоковете на украинската централа не е довършен като конструкция, а е започнат пред 30 години, в които лежи под вода. Проблем на украинеца е защо иска да вземе нещо, което не става при него. Има несъвместимост. Централата в Украйна изобщо не е направена 80%", коментира Манчев в предаването "12+3". 

Той попита как Украйна може да използва руско оборудване, а ние - не? И предположи, че "разбързването" с продажбата явно е свързано с вероятното посещение на украинския президент у нас

"Такава продажба ще бъде грешка. Дори не се цитира правилно цената, която е платена за оборудването. Платили сме 700 млн. евро за оборудването, доставено на площадката в Белене... Трябва да се изчака разработката на френския енергиен гигант "Електрисите дьо Франс" (EDF) и да я предостави на Министерския съвет и парламента, за да имат документ, на който да се опрат", категоричен е председателят на Българския атомен форум.