Енергийният експерт Атанас Тасев пред Dir.bg: Сега газовият хъб "Балкан" става напълно възможен

Минаването на тръбата от "Турски поток" през България е геополитическо решение, Брюксел и САЩ няма да създават проблеми

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Готово! Украйна вече е заобиколена!!! Теглиха им ножа и по този параграф. Интересно обаче, защо тази тръба не минава през Румъния ..... много по-кратък е маршрута, отколкото през Турция или България. От друга страна, за независимост да се говори е супер рано и още по супер неадекватно. Не е диверсификация това. Диверсификация ще има, когато построим една къса тръба в Грузия, до черноморско пристанияще и наемем два LNG танкера и един плаващ терминал за втечняване, и започнем да возим през Черно море газ от Иран и Азербайджан ..... и да продаваме на ЕС. АМА НЯМА ДА НИ ПОЗВОЛЯТ ! :(((((((( никогда!!!

Чакам да видя Мартин Димитров да се изцепе относно новата ситуация. Защото той ни продъни ушите че Турски поток бил "кьор фишек".

Защо се говорят глупости! САЩ никога няма да разрешат преминаване на транзитен руски газ през България! Те, няма да позволят даже да купуваме руски газ и през т.н. Турски поток! Може временно доставките за наши нужди от газ да бъдат, чрез Турция. Но, това ще е само докато се изградят терминала за втечнен газ на Бяло Море в Гърция, които се строи само за нуждите на България от газ и станалият пословичен Интерконектор между България и Гърция! За сега успешно отлагаме това изграждане, но не се знае до кога можем да го правим! Натиска от страна на САЩ и ЕС е неудържим!

Турците са глупаци и не могат ,пак с помощта на Русия, да си изградят те ХЪБ с готови тръби от...3 - 4 източника?

Плюха те за асфалта,оказа се прав,направи им окловръсното,пак недоволни,за 3 часа са до морето,пак се мръщят,сега се оказа прав и за хъба,белким им се затворят човките,сган нихилистична!

България сега изнася 11 млрд м3 газ за Турция от Украйна... сега ще се "бори" да внася газ от Турция (която има 12% отстъпка от руската цена)... и евентуално да изнася за да вземе някакви транзитни такси... За Южен Поток 50% от разходите за сухопътната част през България се поемаше от Газпром, България пазареше 5-6% отстъпка от цената на руския газ, а сега 100% от разходите ще ги плаща България + руски газ на най-висока цена в Европа... с нови заеми, нали? Дори втората тръба на Турски Поток ще минава през Турция, а не през България (което имаше големи предимства за Русия заради възможността 1/3 от тръбата да минава покрай Руски Крим на малка дълбочина, вместо на 2200м през центъра на Черно море) - това ако не е продължаваща защита на интересите на САЩ, както по време на американския агент Плевнелиев, който вече не е българин, а американец, нали? Бойко Борисов май също ще се изнесе в САЩ след като защитавайки интересите на САЩ, направи българите освен най-бедни, най-бързо измиращата нация в Европа...

едно нещо само не разбрак-по какво е иксперт този малоумен шебек на снимчицата бе

Този е винаги готов да ни омайва с глупости и да величае чуждите инвеститори ,които редовно ни крадат..

Дано е възможен газов хъб а не реално-възможен х... в г....

Кой какво цели с такъв газопровод?Логиката е такава:Целите на русия могат да бъдат две:1)или иска да продава по-големи количества газ или 2)да намери нови пътища за сегашните количества които продава за да избегне сегашно трасе-знае се кое.Знае се защо се прави това и какъв ше е резултата за една трета страна-украйна.Така русия се надява да притисне тази страна.За да се увеличи количеството на газа който русия продава требва да има нужда от това.Не виждам какви могат да са тези нужди от по-големи количества.На който колкото газ му трябва той и сега си го получава.Наличните газопроводи задоволяватевропа.Тогава за какво и е на русия нов газопровод.Най много по един нов газопровод да се вкара и азерски газ.Едва ли това е мечтата на русия.Щото тогава ше и е трудно да изнудва както го прави сега.От нови газопроводи по които да върви азерски газ за да падне цената изгода имат потребителите.Но в тази по-ниска евентуално цена трябва да се калкулира и разходите за тръбата.казват че такъв газопровод ше захранва сърбия италия словения.Те сега на дърва ли са?и сега се снабдяват с газ некак си.И все пак русия се натиска да прави.За какво.Ква полза може да има БГ.Ми тя и сега се снабдява некак си.За транзитни такси?Това е един дооооста "любопитен въпрос".В началото когато се говореше за ТРАНЗИТНИТЕ ТАКСИ ставаше дума ако не ме лъже паметта за некви смешни пари.Не спомням добре ама май ставаше дума за некви $50-60 милиона годишно.Сега май цените са други ...Не знам кви са но да се стигне до правене на гуша от транзитни такси ми изглежада абсурдно.И на краа искам да кажа че тоа "аналитик" ше си вземе СУХОТО ТУК И СЕГА,а след тва аз може да остана да му сърбам лайната...Тоа същия "аналитик" е голем фен и на руска атомна централа в БГ.хаха...

Тръбата през американска Украйна спира, също газта за американска България спира след края на 2019...

Не се притеснявайте! За щастие на държавата ни и Турски поток няма да стане, а АЕЦ Белене изтече в канала. Понякога имаме късмет, въпреки усилията на продажната путинска мафия!

Какви са тия ,,заклинания,,? ....нахалост

си сами пишман инвеститора Булгартрансгаз в експерименталната връзка с Гърция. Как и защо никой не пуска газ по нея.. Трета година вече. И ще видите бляботенията.. На DW в търсене пуснете газов хъб балон... Да са светнете как ша избивате новата им инвестицийка в тръбата до Сърбия.

Искам да поздравя умният български политически елит, народа дето го избра и най вече - разбира се - Негово Гениално Височество, Император на България, Закрилник на Западните Балкани, Местителя на Блатни Кокичета и Всеизвестният Резач на Ленти на Автомагистрали - Тиквун Хъбчев Мутрафоний Асфалт Бей! О, да се слави името му. Сега България няма да купува руска газ от Русия а ще купува руска газ от тюркия! Какъв ход!!! Какъв брилянтен манувър!!!

Да ама пич, газовият хъб ще бъда построен в Гърция, а на нас "кукиш", ако знаеш какво означава това на руски език. Вместо да има ЮП и всичко да се разклонява от БГ, малодушния и страхлив ББ отказа и трите енергиини проекта под натиска на Килъри & Co. Та така усрани работи. Сега Гърция или турция ще ни пускат на нас, а не както би било в другия случай, те да зависят от нас. А можеш да си сигурен експерте, че газовият поток спокойно може да заобиколи България, така както заобиколи Украйна и всичко това заради малодушието на Борисов - Тиквата.

Южен поток го спря Бсп-Орешарски. Можеш да провериш. Освен това имаше заплаха за наказателна процедура от ес затова беше спрян. Фактите са такива. Затова всичко което си написал е клевета.

Лъжец , махай се от компютъра!

Шумкарите пак отнесоха бахурката.Не знаят какво става, това от големия шлем ли е или на бат Бойко .

Бат ти Боку т.е. ние ще плащаме транзитните такси на турция, докато иначе турция и гърция щяха да ги плащат на нас. А специално за бат ти Боку требе да построиме едни ЪБ у Банкя, да го храниме само с боб, грах и леща и да го караме да пълни ЪБО с газове, за да му дойде акъла. Кой знае, тъй като това ще бъде единственото му отговорно занимание може и да върши работа, а не само да рита мачле и да се гушка като малоумен с Меркел и Мей.

Само на мен ли ми се струва,че тръбата прави една никому не нужна извивка на юг. Можеше да излиза от морето до Варна и от там газа да потегля към клиентите. Сега ще излиза в Турция, някъде между Резово и Босфора, ще обикаля Странджа от юг, ще минава между Странджа и Сакар-а и обратно на север към Девня.

Schilo

Зависи. Всичко още е в сферата на приказките. Реалното е, че руснаците си осигуриха пазар в Турция. За същото количество, което е дебита на "многоочаквания" азерски газ от Шах Дениз.

За "аДзерскию гъз" Боку преговаря вече пета година, но нищо нема налице.

Трасето на липсващото парче е започнато преди 50 години, а преди десетина там слагаха нива тръба. Закопчаха я на плажа на Паша дере край Варна. Случайно там има и готова компресорна станция - вижда се и в Гугъл мапс. Завоя през Турция е разхищение на средства и ресурси. А в същото време ни обясняват как природата едва ли не щяла да умре от БГ трошките по пътищата, които чудесно си изпълняват социалната функция да помагат на хората да оцеляват в територията.

Много дрънканици от Интернет специалисти по всичко. Фактът е един Бойко се оказа прав. Това е.

Айде ....! Всички ЧебуРашки станаха Бойковисти , а ДПСари горди Цветанисти !

И тогаз, за чий ги ручахме жабетата? Гоуема диверсификация, нема що, руска газ и за парлама малко азерска. Така де, за цвет. Ако стане де, защото този "експерт" само лобира на където духа вятъра.

Руската слугиня пак лъже!

Не се радвайте. Изчакайте Голямата Рижа да се произнесе :) .

руски вестник пуснал статия с прогнозите на неговите "експерти" а тука настана такава радост все едно руснаците вече са подписали и ратифицирали договор изпълнен с облажващи ни клаузи, и още утре ще почнат да ни строят газопроводът от който ние се отказахме а гърците казаха че ще се разберат с италианците и ще преглътнат това че газта ще идва от Турция а не от България...

От спирането на Южен поток България губи чисти 300 000 000 $ годишно и 3 000 000 000 $ инвестиции. Добавяме и бъдещите загуби от спрян трансфер през странат ни за Турция 180 000 000 $ годишно, плюс таксата за трансфер за Турция. Невъобразим идиотизъм на националните предатели!

Изпуснахме питомното, а сега гоним дивото. Но слава Богу, че и това се случи. Цял живот ще споменаваме за глупостта на това правителство. ГЕРБ ще врезнат в историята с най просташкото и глупаво управление.

Полека-лека упоритостта и настойчивостта на Борисов се възнаграждават... Наплюйте сега Борисов, тролове! Подиграйте го за газовия хъб... Ха-ха-ха, Хи-хи-хи... Много, много смешно... А България бавно и полека пораства на няколко века. Но при две условия - крадците от БСП-ДПС да не са на власт и начело да е Борисов... Засега други държавници България няма, само разбойници...

Сега като го докопа Д.П. и му завиши стойността неколкократно (както направи с "Южен поток") ще видиш един хъбест.

Това е сарказъм нали.

Руските тролове не знаят какво да кажат сега......... Хем се радват че иде руска тръба - хем ги е яд че ще има Български хъб............

Васко,това ли измисли! Нали си експерт Начев!

абе тоя глупак тасев не се ли сеща с празната си герберска кратуна че от 2019 спира транзита през украйна и ако не ни пуснат газ от турски поток ще го взимаме от задника на банканската тиква или от гъзовете не тия гъзови велики специалисти киито наоравиха от страната гъзова пустиня със своите престъпленияп

Малии, другарката ще и е много яд, газовият хъб на баце става реалност...

Само от спирането на транзитd на газ през България към Турция ще губим годишно по 180 000 000 Като компенсация ще плащаме транзит на Турция!!! О, сини идиоти и герберски недоразумения! Поради що бог ни наказва с такива дебили? Все пак това е нищо в сравнение с идиотизма да обявим за врагове Русия и Китайската Народна Република. Най-мощната ядрена сила и най-голямата икономика в света. Народна освободителна армия на Китай наброява 2 000 000 бойци, а при война може да мобилизира до 750 000 000/седемстотин и петдесет милиона!!!/ бойци. Та що за идиоти са т.нар.елит - продажната ни върхушка?!?

А как ти се струва да проиграем териториалната цялост и стабилността на България за 180 000 000 ? Това мисли ли го ....Или само парата викаш е важна ...

Това което казваш е така но : Китай и Русия спасиха ли Либия, Ирак, Сирия, Украйна, Йемен и т.н. Я прочети историята на Южна и централна Амерка малко. Може и по-новата история.

Русия и КНР спасиха Сирия, Йемен също ще го спасят, ще възстановяват Ирак и Либия и т.н., ще възстановят и Афганистан/където китайците построиха ж.п. линия и т.н. КНР е изградил 3 военни бази в Африка, Русия изпраща военни в ЦАР и други страни и т.н.

Този се опитва да докаже че 2 е повече от 5

Заработва доларчетата, плюейки по гьонсурата си.

Изпуснахме питомното, а сега гоним дивото

С ЮП щяхме да транзитираме 18 млрд. м3 газ и да получаваме транзитни такси в размер на 400 млн. евро годишно, вместо това ще транзитираме 4-5 млрд. м3 газ годишно или близо 5 пъти по-малко! Съответно и транзитните такси падат с близо пет пъти... Почувствахте ли разликата???? Ама голям късмет извадихме с такива предатели начело...

А пропуснах най-важното. В случая с ЮП нямаше да даваме нито лев за тръбата, а сега 474км за наша сметка! Ама много сме на печалба, а??? Браво Хъбов, през носа ще ни излезе простотията ти!

Но ще я строят наши фирми и ще има лапане от някои лица...

Ма то това е ясно. Няма какво да убеждаваме сами себе си.....Проблема е че се влиза в спор и обяснения с хора които работят за чужди интереси и кауззи и годинките си минават . То е като да си хванал жена ти на калъп с някой и тя да ти вика не е верно и ти да продължаваш да спориш с нея че е вярно :) ....Биеш шута и приключваш ..

"Енергийната дипломация на Русия в този случай е действала професионално и компетентно, като е успяла да създаде проект, изгоден не само за Москва, но и за страните, през които ще мине газопроводът "Турски поток" - Турция, България, Сърбия, Унгария и Словакия." Браво.

Първо скочи, после викай ХОП ....Изчакай , от Козяк още не са се произнесли...Рибата в морето, ти вече сложи тигана...

Минаването на тръбата от "Турски поток" през България е геополитическо решение, Брюксел и САЩ няма да създават проблеми

300 km газопровод ще им строим на руснаците, с наши пари, 3 милиарда лева от бюджета. НЕ на Газпром, не от инвеститори, а държавни - от данъци. ЩЕ ни надуят и газта за бита, а от така наречените транзитни такси ще печелим максимум 35 млн лева на година. За колко години ще се изплати газопровода, който не ни носи нищичко?

Тасев е енергиен есперт колкото съм китаец, че и по-малко ! Единствено се подлага на управляващите ! Питайте какво е учил и каво е работил и ще ви стане всичко ясно.

Да не казваме хоп преди да сме скочили.

Оказва се че Борисов пак излиза прав.

Грешиш, влиза му чепат и крив!!! Вземат му хъба, оставят му островчето - да търси там газ и нефт!!!

Излиза прав под масата, да, така е.

Това е нивото на "експертите" ни. Повтарят като папагали инсткрукциите от посолствата на САЩ и ЕС. Помня навремето Костов и експертизата му обясняваха, че "Син поток" е невъзможен, морето било дълбоко и солено - и син поток отиде в Турция. После същото с "Южен поток" - невъзможен, икономически безмислен и пр.тъпни. И тези наглеци майкопродавци продължават да засипват ефира с идиотизмите си.

Вие така сте се родил или отпосле ви стана? Откъде се раждате такива ла.на?

Така е, имам спомени и аз. И вместо да инкасираме транзитни такси(от порядъка на $300+милки годишно), лапаме мухите! То това е една от причините народа да се отврати от 'синята идея'. Не че няма и други.

И още малко. Не само БГ, тогава от такси се 'прекараха' и украинците. Нямам спомени те на какво мнение бяха, но ако вместо Син Поток се беше реализирала идеята по суша, щяха да 'гушкат' към то $1+млрд годишно. Само от такси!!! За към 10г идват $10+ за тях, нали сме много умни!!!

Чудно дали и АЕЦ Белене ще напълни гьола.

И хъбът МУ пак ще празен, а гъзът МУ всетака мазен, мазен, мазен!!!

До последващото ОСИРАНЕ на Бойко Борисов и развързания ЦЕЦО! Сега ще стъкмят една корупционна схемичка набързо...

Досега минаваше газа през Украйна, май Молдова, Румъния, в България и през нас към Турция, Гърция. С Турски поток загубихме огромен транзит за Турция, по-малко Гърция и още една държава. Реално загубихме печалби. Сега Турция обратно ще връща на нас и ще и плащаме транзитни такси. Като газа пак ще е руски. На теория може от другаде. Ако се бе осъществил Южен Поток, щяхме да си спестим плащането на предходните на нас Украйна, май Молдова, Румъния. Щяхме да продължим да изнасяме за Турция, Гърция. Щеше да се продължи потока дори до Италия и май Австрия или долните страни. Сега сигурно ще е по-същата тръба по която сме изнасяли за Турция там и капацитета и едва ли ще стигне. Единственото сигурно е, че сме губещи.

petrovito

да, ама не... като не си знаем интереса и пикаме срещу вятъра

Според него, енергийната дипломация на Русия в този случай е действала професионално и компетентно, като е успяла да създаде проект, изгоден не само за Москва, но и за страните, през които ще мине газопроводът "Турски поток" - Турция, България, Сърбия, Унгария и Словакия.

въртите сучете, ама тръбата ще мине първо през Турция...

тоест пълен провал... кранчето е при тях, а в цената за нас ще е и транзитната такса за Турция

petrovito

вместо ние да раздаваме на Турция и ЕС, сега само ще минава просто от тук.

Цялата работа ще струва на българската страна 1,6 млрд. Долара. Фактът, че "Газпром" избра българската версия на маршрута "Турски поток" може да бъде оценен от документацията на търга за закупуване на капацитет за развитие и разширяване на инфраструктурата на "Булгартрансгаз". Изрично се посочва, че входната точка на "Странджа 2 / Малкочуар" е моментът, в който ще се свърже системата за транспортиране на газ в България и продължаването на територията на турския поток. Чрез нея е технически възможно да се достави България с до 20 милиарда кубически метра. В същото време вече е изграден свързващ сегмент от тръбопровода от 11 километра на границата. Той е свързан със съществуващата 155-километрова система към GDS Нова провадия в Източна България. Но от него все още е необходимо да се изгради газопровод в цялата страна с дължина от 484 километра до границата със Сърбия - българското градче Кирево. Също така, "Булгартрансгаз" планира да изгради още две компресорни станции. Цялата работа ще струва на българската страна 1,6 млрд. Долара. Сега тя провежда търг за резервация на капацитет от Турция в България за 15 години. Обем - 17,5 милиарда кубически метра газ годишно. Българската компания пусна на търг около 4 милиарда кубически метра през 2020 г. и повече от 12 милиарда кубически метра от 2021 г., за да се оттегли от България в Сърбия. По този начин, на разликата в капацитета, става ясно, че сега целият руски транзит до България (и Гърция), заобикаляйки Украйна, ще започне през 2020 г. и пълно преминаване през Европа през Сърбия - не по-рано от 2021 г.

за три милиарда може да построим газопровод до гърция и да участваме в терминал за втечнен газ. По море от Израел, Кипър и Турция, че даже и от Алжир може да получаваме. Ако искаме може и руски да купуваме с газовози. Това е национално предателство, което прави Бойко.

Глупости, от където и да влезе газта в Б-я трябва да има инфраструктура, така че какъвто и да е (Руски, американски, евреиски или кипърски ) все трябва да стигне до Сърбия, БЮРМ а от там и до др. страни.

Хич не са глупости. Няма ние да им строим газопровод, който те да ползват. Това е безобразие, даже няма изготвени разчети, които да обосноват строеж на газопровод от Провадия до сръбската граница. КАкво печелим ние, освен едни такси, които не са и договорени даже?

Залагам дамаджана ракия че никакъв хъб няма да има. Най-много транзитни тръби, както в момента, но за много по-малко газ от сега(вече транзита за Турция и Гърция няма да минава през БГ). И нещо много важно - сега освен от Россия ще сме зависими и от Турция, която също ще има кранче на патока...

Тъжно, но факт!Русия още един път ще докаже, че това което нейните стратези-експерти създават, трудно може да бъде предвидено от противниците ѝ, все едно дали става дума за търговия или война. А такива пишман екперти като нашите, могат да изказват мнения само по създадени от други тактики и стратегии, но не и да създадат и защитят като национална политика, планове изгодни за България.

Руснакът е противно и злобно животно

А ти си пацифист-филантроп ли?

тогава на теб ти викат педерас?

Колкото и да си въртим задните части винаги пред мечока заставаме.Явно така Бог е отредил...

Бойко Методиев Борисов да пали свещи и да се моли на БОГА гърците да не се извъртят след лайното което изсраха с руските дипломати и да приберат ТъРъБъТъ!!! Дотук всеки, който се правеше велик на Русия си понася последствията. А що се отнася до хъбът МУ, в други ръце ще е, а не в ръцете на Бойко Методиев Борисов!!! Е, поне може да му дадат някакви пари за някаква си охранителна дейност на някаква МУ фирмичка!!!

Добри карахте картинките на английски, но понеже жалките ви козяшки тролчета са патароци, та минахте на български!!! Я опитайте на китайски!!!

Руснакът е противно и злобно животно

Така е, говедо!!! Скъсва те от ебане!!!

ужас ,само платени руски мекерета!

новият магистрален газопровод от Провадия до границата ни със Сърбия ще е с българска инвестиция", посочи още проф. Тасев. Според него, трасето ще се изплаща с транзитни такси, а след като инвестицията се възвърне,

Чупката, сороски педерал.

Бсепето не ви чувам! Каква е тази тишина ? Радев речника ли си глътна ? Вето ще налагаш ли на Турски паток ?

Не що пак не си разбрал. Радвай се, че президента избран от народа си и БСП постоянно и неотклонно са искали този проект. Това, че Борисов и част от свитата му също втасаха и разбраха накъде духа вятъра е положителна крачка във формирането на познанията им за глобалната политика. Останалите му приближени ще продължават да ръмжат, но не смеят да лаят под страх от отлюспване. Важното е че пропуснатите ползи са частично компресирани и интересите на Русия и България намериха своето решение.

Строим газопровод на руснаците, за да може те да изнасят газ? Ние нормлани ли сме? С н аши пари, от нашите данъци?

Ти за транзитни такси чувал ли си?

ние сега трябва да извадим три милиарда от бюджета и да строим газопровод от Провадия до сръбската граница.какви транзитни такси ще вземаш на 5,6 млрд куб метра газ/ сто години изплащане. Това е нагъл грабеж!

При сегашния транзит на 15.6 милиарда куб.м. газ транзитните такси са 120 милиона долара годишно. Това обезсмисля строежа на нов газопровод, който няма как да се изплати за по-малко от 30 г. И тези транзитни такси са смятани за напълно запълнен газопровод. А за този в проект от 15 милиарда куб.м. не могат да намерят клиенти за 11 милиарда куб.м.......