Парламентът реши всички енергийни предприятия, независимо от собствеността на акциите в капитала им, да продължат да правят целеви вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" до края на тази година.

Вноските попълват фонда, което гарантира изплащане на компенсации на бизнеса, ако цената на мине установения горен праг 200 лв. на мегаватчас. Такава е практиката и до момента.

Производителите на електрическа енергия със съоръжения за производство на ток с инсталирана мощност над 1 MW, чиито пазарни приходи са получени от продажбата на електроенергия, произведена от вятърна енергия, слънчева енергия, геотермална енергия, горива от биомаса, (с изключение на биометан), ядрена енергия и др., внасят във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" целеви вноски. Вноската представлява положителната разлика между пазарните приходи без ДДС и определения таван на приходите, изчислен при прилагане на стойностите за съответния тип производител, с период на доставка от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г., с изключение на сделките с балансираща енергия, необходима за нуждите за балансиране на електроенергийната система от ЕСО ЕАД. Размерът се изчислява за всяка сделка.

Това реши парламентът, който гласува на второ четене текстове от преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавен бюджет за тази година.


Средна цена на базов товар на БНЕБ, пазарен сегмент "Ден напред", в лв./MWh:

за юли 2022 г. - 632.27 лв.,

за август 2022 г. - 846.59 лв.,

за септември 2022 г. - 735.50 лв.

за октомври 2022 г. - 402,80 лв.

за ноември 2022 г. - 430,56 лв.

за декември 2022 г. - 482,64 лв.

за януари 2023 г. - 266,36 лв.

за февруари 2023 г. - 278,34 лв.

за март 2023 г. - 212,32 лв.

за април 2023 г. - 193,08 лв.

за май 2023 г. - 170,87 лв.

за юни 2023 г. - 165,97 лв.

Размер на компенсацията за юни 2023 г., както следва:

Небитови крайни клиенти до 0,00 лв./MWh;

Електроенергиен системен оператор - 0,00 лв./MWh;

Eлектроразпределителни дружества - 0,00 лв./MWh.

Източник: ФСЕС


Дебатите по Параграфи 3 и 4 от ПЗР на държавния бюджет предизвикаха близо два часа дебати в пленарната зала. В крайна сметка получи 126 гласа в подкрепа - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС, 42-ма бяха против - "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", въздържаха се 22-ма народни представители, сред които трима от ГЕРБ-СДС, останалите са от БСП.

Отхвърлени бяха двете идентични предложения на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и на "Възраждане", подкрепени и от бюджетната комисия, параграфът да отпадне.

Делян Добрев срещу Асен Василев

Запазването на вноската позволява да се попълва фондът за енергийна сигурност, което пък дава възможност да се изплащат компенсации на бизнеса, ако цената мине над 200 лв на мегават час, затова сме предложили да се запази механизмът такъв, какъвто е, до края на годината, защити предложението на вносителя министърът на финансите Асен Василев. По думите му спорът е дали да бъде запазен механизмът за облагане на всички енергийни компании вкл. и частни, и така да се компенсира бизнесът или с това да бъде натоварен бюджетът. Държавните компании внасят средства по разпореждане на министерството, текстът ни е нужен за частните компании, обясни Василев.

Изобщо не става въпрос за компенсация за бизнеса, а за данък, въведен с европейска директива, който важеше до 30 юни т.г., и понеже на финансовия министър не му стигат парите, иска да продължи този механизъм до края на тази година, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Според него тези средства ще ги вземе бюджетът и " я ги даде на фонда, я не". Финансовият министър или нагло лъже от тази трибуна, или нищо не разбира, изтъкна депутатът.

Ако прочетете разпоредбата, всички средства влизат директно във фонда, а не в държавния бюджет, отговори му Асен Василев. Хайде да не лобираме за частни фирми, като отменяме нещо, което е работило за всички фирми, предложи той.

Ясно е, че този хасковски гамбит (и Василев и Добрев са от Хасково) ще го гледаме цял ден, опита се да сложи край на споровете съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов.

Единият управляващ партньор нарече финансовия министър на другия управляващ партньор "лъжец", отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Това е защото става дума за пари и как те да бъдат разпределени, посочи тя. БСП предупреждава за две бомби в бюджета и едната е дали средствата от енергийните дружества ще влязат в него, посочи Нинова. Другата, по думите ѝ, била свързана с парите по плана за възстановяване. Василев е заложил средствата като приходи в бюджета, ако не влязат, няма да са изпълнени изискванията за еврозоната, добави лидерът на социалистите. Тя предположи, че ако има недостиг, той ще бъде компенсиран с рязане на заплати и доходи.

Целта е да има сигурност на българския бизнес и таван на цените на електроенергията до 200 лв за мегаватчас, а оттам да няма ръст в цените на стоките, заради тока, коментира Венко Сабрутев (ПП-ДБ). Всички предложения за отпадане на този механизъм са "хиперлобистки", смята той. Докажете, че не сте лобистки партии, обърна се Сабрутев към другите политически сили (имайки предвид "Възраждане" и ИТН).

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев е по-добре засега този механизъм да остане, защото важи и за държавните, и за частните дружества.

Производителите на електрическа енергия и общественият доставчик до 15-о число на месеца подават във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" декларация по образец, утвърден от министъра на енергетиката, за всичките си пазарни приходи от продадена електрическа енергия по свободно договорени цени, както и за дължимите целеви вноски за предходния месец, записа НС.

Търговците на електрическа енергия също подават декларация във фонда в срок до 15 октомври 2023 г. - за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2023 г.; и до 15 януари 2024 г. - за времето от 1 октомври 2023 г. до 31 декември 2023 г.;

От бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" се предоставя трансфер по бюджета на Министерството на енергетиката в размер на получените от фонда средства от оперативните програми за периода 2014 - 2020 г. за възстановяване на допустими разходи, извършени в рамките на национални програми за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, приеха депутатите. За получаване на средствата фондът сключва договори с управляващите органи по съответните оперативни програми. Получените средства се разходват за компенсиране на разходи, съгласно разпоредбите в Закона за енергетиката.

Финансовият министър обясни, че се запазва механизмът средствата от свръхпечалбите на енергийните дружества да влизат във фонда за енергийна сигурност. Дава се и възможност, ако останат средства от европейските програми, те да могат да бъдат върнати във фонда, откъдето след това на Министерството на енергетиката ще бъдат възстановени 450 млн. лв, които то първоначално е дало, за да подпомогне фонда.