Търговците на горива не очакват до края на годината повишение на цените на дребно, което е добра новина за застрашената от рецесия икономика и селско стопанство, пише "Сега".

"Причината е, че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени", коментира Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. В същото време консумацията на горива в световен мащаб не се покачва, тъй като големи потребители като транспортът и туризмът, са най-засегнати от коронакризата и продължават да работят силно ограничено.

От асоциацията твърдят, че малките бензиностанции у нас продават в момента горивата с над 20 стотинки по-евтино литъра в сравнение с големите вериги, което е повече от 10% разлика в цените.

"Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени и все още не са отразили поевтиняването на петрола на световните борси през последните два месеца", заяви Симов.

Проверка в платформата fuelo.net показва, че ценовата ножица е широко разтворена - от 1.58 до 1.90 лв. за литър бензин А-95. В момента големите вериги държат почти еднакви нива - 1.80-1.82 лв. за литър. В отделни райони на големите градове обаче цената стига до 1.88 лв.

Малките бензиностанции продават А-95 значително по-евтино, като цените са най-вече в диапазона 1.60 -1.70 лева.

Разликата е около 20 стотинки и при дизела. Големите вериги го продават за 1.80 лв., докато малките бензиностанции - около 1.60 лв. за литър.

Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в която членуват основно малките играчи на пазара, това разнообразие в цените показва, че на пазара има добра конкуренция.