Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение", коментира Георги Тенев, юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК.

В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.

"Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва", обясни Тенев.

Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло. Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове.

"Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление", каза Георги Тенев.

Стойността на фючърсите на сорта Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, нарасна със 1,7 на сто до 43,02 долара за барел.

Котировките на Брент са превишавали символичния праг от 43 долара за последен път на 6 март 2020 година. Американският лек суров петрол поскъпна също с 1,7 на сто спрямо петък и се търгува за 40,22 долара за барел.

Повишението се дължи на решението на министрите от ОПЕК от 6 юни да подкрепят най-мащабното в историята свиване на добива на черно злато от 9,6 милиона барела дневно с още един месец - до края на юли.