За разлика от медицината или други науки, икономистите не могат да провеждат строго контролирани клинични изпитвания. Вместо това естествените експерименти използват ситуации от реалния живот за изследване на въздействията върху света, подход, който се е разпространил и в други социални науки. Това са думи на председателя на Нобеловия комитет за награди за икономически науки Петер Фредриксон, казани след при обявяването на носителите на Нобелова награда за икономика за 2021 г.

Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс спечелиха Нобеловата награда за икономика през 2021 г. за пионерските си естествени експерименти, с които показаха реалното въздействие на правителствените политики, като например увеличението на минималните заплати в американския сектор за бързо хранене и миграцията от Куба от ерата на Фидел Кастро.

Наградата от Шведската централна банка идва със златен медал и 10 млн. шведски крони ($1.1 млн. долара).

"Тяхното изследване значително подобри способността ни да отговаряме на ключови причинно -следствени въпроси, което беше от голяма полза за обществото", каза професор Фредриксон.

Техните естествени експерименти разкриха как "случайните събития или промени в политиката водят до това, че групи хора се третират по различен начин, по начин, който прилича на клинични изпитвания в медицината", обясни Комитетът.

Естествените експерименти на тримата учени

Професор Кард, роден в Канада, в момента работи в Калифорнийския университет, Бъркли. Професор Ангрист, с двойно гражданство от САЩ и Израел, работи в Масачузетския технологичен институт. Професор Имбенс, роден в Нидерландия, работи в Станфордския университет.

Един експеримент на 65-годишния професор Дейвид Кард за въздействието върху сектора за бързо хранене на увеличението на минималната работна заплата от началото на 90-те години на миналия век преобърна конвенционалното становище в икономиката, че такова увеличение би трябвало винаги да води до загуба на работни места.

Неговата работа по темата - често в сътрудничество с изтъкнатия икономист Алън Крюгер, който почина през 2019 г. - е била използвана като емпирично доказателство за прокарване на законодателство, включително от администрацията на президента Джо Байдън, за минимално почасово заплащане от 15 долара в САЩ, припомня "Ройтерс" (Reuters).

Проучването използва Ню Джърси и Пенсилвания, за да тества ефекта от промяната на минималната работна заплата. Сравнявайки резултатите между двата щата, изследването установи, че заетостта в заведения за бързо хранене не е била повлияна отрицателно от увеличението на минималната работна заплата в Ню Джърси.

Друго изследване проучва въздействието на решението на Фидел Кастро от 1980 г. да позволи на всички кубинци, които искат да напуснат страната, да го направят.

И въпреки последвалия висок миграционен натиск в Маями, Флорида, професор Дейвид Кард не открива отрицателен ефект върху заплатите или труда за жителите на града с ниско ниво на образование. Той отново установява въздействието като минимално - и заедно с това стига до извода, че ефектът от въздействието на училищните ресурси върху образованието на учениците е по-голям от очакваното.

"Сигурен съм, че ако Алън все още беше с нас, той щеше да сподели тази награда с мен", каза проф. Кард на пресконференция, след като призна приноса на покойния си колега, цитира го и NYTimes.

"Става въпрос за опит да се постигне научно обвързване и основан на доказателства анализ в икономиката", добави професор Кард като така изтъкна практичността на своето изследване.

"Повечето старомодни икономисти се отдават повече на теорията, но в наши дни голяма част от икономиката наистина е в основните практически детайли", отбеляза професор Кард.

На онлайн брифинг, организиран от Масачузетския технологичен университет проф. Ангрист описа неотдавнашен проект по горещия въпрос за достъпа до елитни държавни училища, в който той и колегите му изследователи установиха, че причината възпитаниците на тези училища да се справят добре има повече отношение към селективния прием, отколкото с образованието.

"Така че по същество ние твърдим, че достъпът до този тип училища не трябва да е начело в списъка на политическите проблеми за някой, който иска да подобри общественото образование", каза проф. Ангрист.

Нобеловият комитет отбеляза, че естествените експерименти са трудни за тълкуване, но че Ангрист и Имбенс са решили в средата на 90-те години на миналия век методологически проблеми, за да покажат, че от тях могат да се направят точни изводи за причинно-следствените връзки.

Проф. Имбенс анализира въздействието на колежанското образование или допълнителните години образование върху приходите. Неговото изследване на причинно-следствените връзки намери приложение в множество други области, включително социални и биомедицински науки. Изследванията му са в областта на иконометрията и статистиката.

58-годишният Имбенс бил изумен и много развълнуван, като научил новината, че е носител на наградата, каза самият той при разговор с репортери в Стокхолм, изразявайки радостта си да сподели наградата с двама от своите добри приятели. Ангрист е негов кум.

Имбенс каза, че кариерата в икономиката е "чудесен избор" за младите хора, защото има "толкова много интересни въпроси, в толкова много области, в които икономистите вършат полезна работа, както в политиката, така в наши дни в индустрията", цитира го CNBC.

Победителите и приносът им към знанието

Победителите показаха, че естествените експерименти са "богат източник на знания". "Тяхното изследване значително подобри способността ни да отговаряме на ключови причинно-следствени въпроси, което беше от голяма полза за обществото", отбеляза проф. Петер Фредрикссон.

Професорът от Лондонското училище по икономика Стив Пишке, който е учил при професор Кард, каза, че въздействието на работата на тримата изследователи върху използването на естествени експерименти е широкомащабно.

"Всички бяха силно повлияни от това и мисля ... изследванията започнаха да се правят по много по-различен начин и се разпространиха в много области на икономиката, където тези методи сега се използват рутинно."

"Те откриха нова фаза в икономиката на труда, която вече достигна всички области на професията", написа Тревън Д. Логан, професор по икономика в щата Охайо, в Twitter скоро след обявяването на наградата.

Вече писахме, че Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк - Sveriges Riksbank). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките. Носителят й, както стана дума, получава златен медал, диплома и 10 млн. шведски крони.

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия. Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.