Трима икономисти, които работят в САЩ, бяха отличени днес с Нобеловата награда за икономика за трудовете си по извличането на заключения от непреднамерени (естествени) експерименти, обяви Нобеловият комитет на церемонията, предавана онлайн.

Дейвид Кард от Калифорнийския университет - Бъркли получава половината от наградата, а другата половина си поделят Джошуа Д. Ангрист от Масачузетския технологичен институт (МИТ) и Гуидо Имбенс от Станфордския университет.

Тримата учени "напълно са преоформили емпиричната работа в икономическите науки", заяви Нобеловият комитет.

"Експериментите за случващото се в реалния живот са навсякъде", отбеляза Ева Мьорк, член на Наградния комитет за Мемориалната награда на Алфред Нобел в икономическите науки (Alfred Nobel Memorial Prize in Economic Sciences).

Кард е роден през 1956 г. в Канада. Той е отличен за емпиричния си принос към анализа на причинно-следствените връзки в икономиката на труда.

Джошуа Д. Ангрист е роден в САЩ през 1960 година. Имбенс е от нидерландско-американски произход, роден е през 1963 година, преподава в Станфордския университет.

"Изследванията на Кард по основни въпроси за обществото и методологичният принос на Ангрист и Имбенс са показали, че естествените експерименти са богат източник на знания", каза Петер Фредриксон, председател на комитета по икономически науки, цитиран от Асошиейтед прес.

"Техните изследвания съществено подобриха способността ни да отговаряме на ключови причинно-следствени въпроси, което е от голяма полза за обществото", допълни Фредриксон.

По-различната Нобелова награда

Нобеловата награда за икономика по традиция се обявява последна. Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Учредена е в негова памет близо 70 години след другите престижни отличия на негово име едва през 1969 г. от шведската централна банка.

Списъците с претендентите за авторитетното отличие винаги се пазят в тайна. Самите наградени научават за това едва в деня на обявяването му.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките. Носителят й получава златен медал, диплома и 9 млн. шв. крони.

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия. Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.

Носители на Нобелова награда за икономика през последните 13 години:

2020 г. - американците Пол Милгръм и Робърт Уилсън за подобряване на теорията за търговете и и откриване на нови тръжни формати;

2019 г. - индиецът Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло с фернско и американско гражданство и американецът Майкъл Креймър за техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност;

2018 г. - американците Уилям Нордхаус и Пол Ромър;

2017 г. - американецът Ричард Тейлър за приноса в изучаването на икономическото поведение както при пазаруване в супермаркета, така и при инвестиране на милиарди на финансовите пазари;

2016 г. - американецът Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом за приноса си към договорната теория;

2015 г. - британският икономист Ангъс Дийтън за анализа на потреблението, бедността и богатството;

2014 г. - френският икономист Жан Тирол за анализа си на силата на пазара и регулацията;

2013 г. - американците Юджийн Фама, Ларс Хенсън и Робърт Шилър за работата им в областта на финансовите пазари;

2012 г. - американските икономисти Алвин Рот и Лойд Шапли за изследванията им за пазарите и съвместяването на участниците в тях;

2011 г. - американците Томас Джей Сарджънт и Кристофър А. Симс за изследвания, хвърлящи светлина върху причинно-следствената връзка между икономиката и инструменти като лихвените проценти и държавните разходи;

2010 г. - американците Питър Даймънд и Дейл Мортенсън и британецът от кипърски произход Кристофър Писаридес за разработването на теории, които обясняват как регулацията и икономическата политиката могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите;

2009 г. - американците Елинор Остром и Оливър Уилямсън за тяхната работа в областта на икономическото управление;

2008 г. - американецът Пол Кругман за неговите анализи на търговски модели.