Сделката включва продажбата на втория по големина вятърен парк в България - Ветроком на австрийската компания Renalfa IPP. С капацитет от 72,5 мегавата (MW), вятърният парк, който е изцяло собственост на Alpiq, произвежда годишно средно 135 гигаватчаса (GWh) електроенергия, щадяща климата.

Renalfa IPP е съвместно предприятие между френския инвестиционен фонд RGREEN INVEST и базираната във Виена - Renalfa Solarpro Group. Дружеството също придобива и Alpiq Wind Services, което е специализирано в експлоатацията и поддръжката на вятърни турбини, както и търговския бизнес на Alpiq Energia Bulgaria. Alpiq е водеща швейцарска енергийна група с богат опит в предоставянето на енергийни услуги и разнообразен портфейл от активи за производство на електроенергия в Европа.

Renalfa IPP е един от водещите инвеститори и разработчици в Източна Европа с повече от 450 MW оперативни активи или проекти в активното строителство и повече от 1 GW проекти в късен етап на развитие. Компанията развива дейност в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония.

Групата УниКредит е фокусирана върху осъществяването на положителен и устойчив преход към зелена енергия, който е максимално щадящ към планетата и нейните жители.

С ясен подход, основан на участието на множество заинтересовани страни, групата прави последователни стъпки за интегриране на всички ESG фактори в управлението, бизнеса, управлението на риска и кредитите, показателите и операциите на банката.

Борислав Бангеев, Директор Корпоративно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Снимка: УниКредит Булбанк

"УниКредит успешно консултира Alpiq по тази знакова сделка в България. Основен фокус на Alpiq е производството на чиста вятърна енергия със значително въздействие върху околната среда. Бизнесът в областта на ESG е важен за нас и ние сме стремим да постигнем целта за нетно нулево ниво на финансираните емисии до 2050 г. Наскоро публикувахме целите си за първите въглеродно интензивни сектори, като нефт и газ, производство на енергия и автомобилостроене, и един от важните стълбове на тази стратегия е подкрепата на клиентите в разработването и разширяването на иновативни решения за климата", коментира Борислав Бангеев, Директор Корпоративно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

"Значителната динамика на енергийните пазари, съчетана с промени в местното законодателство в областта на енергетиката, беше основното предизвикателство пред екипа ни при тази сделка. В крайна сметка, отворената комуникация и експертните съвети допринесоха за спокойствието на инвеститорите", сподели Георги Цонев, Ръководител Инвестиционно банкиране в УниКредит Булбанк.

Георги Цонев, Ръководител Инвестиционно банкиране в УниКредит Булбанк.

Снимка: УниКредит Булбанк

УниКредит проведе конкурентен търг с голям брой участници за продажбата на активите на Alpiq, като привлече силен интерес както от стратегически, така и от финансови участници. Въпреки трудната макроикономическа и регулаторна среда, сделката беше успешно подписана в началото на годината и се очаква да приключи през 2023 г., при спазване на стандартните условия за приключване, по-специално при одобрение от страна на организациите за защита на конкуренцията.

Тази сделка се нарежда сред най-големите сделки за сливания и придобивания в българския сектор на вятърната енергетика през 2023 г. и представлява важна стъпка за стратегията на Alpiq Group за засилване на фокуса към основните пазари на групата. Подобна сделка потвърждава водещата роля на УниКредит в сферата на "Енергетика и инфраструктура" и нейния доказан опит във финансирането в сектора на възобновяемата енергия.


Материалът е предоставен от УниКредит Булбанк.