68-ият държавен секретар на Съединените щати (2013 - 2017 г.) при президента Барак Обама ще бъде сред гост-лекторите в най-голямата и значима среща на високо ниво за Зелената сделка в Централна и Източна Европа "Green Transition 4.0: Новите перспективи пред ЦИЕ", която ще се проведе от 26 до 28 юни в Sofia Event Center.

Участвай в Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Темата на дискусията ще се фокусира върху "зеления преход" в региона на Централна и Източна Европа и "Ключовите приоритети за действия в областта на климата". Участието на Джон Кери ще бъде в следобедните часове на първия ден от форума.

Ролята на държавен секретар (2013-2017)

Джон Кери е известен със своята ангажираност към решаването на глобалните климатични проблеми. Като бивш държавен секретар на САЩ и пратеник на президента за климата, Кери изиграва ключова роля в международните усилия за справяне с климатичните предизвикателства. Той подписва забележителното Парижко споразумение за климата от страна на Съединените щати през 2016 г., което предвижда глобални усилия, насочени към ограничаване на температурите под 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Кери също така успя да обедини множество нации около идеята за намаляване на емисиите на парникови газове и да създаде глобален консенсус за необходимостта от действия срещу климатичните промени.

Специален пратеник за климата (2021-2024)

На 20 януари 2021 г. Кери полага клетва като първия специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата и първия в историята директор, който влиза в състава на Съвета за национална сигурност, изцяло посветен на изменението на климата. Президентът Байдън обяви, че ще има място на всяка маса по света, докато се бори с климатичната криза, за да посрещне екзистенциалната заплаха, пред която сме изправени. В тази своя роля, Кери се фокусира върху възстановяване на американското лидерство в областта на климата, участвайки в различни конференции, преговори и форуми, където подчертава необходимостта от незабавни и решителни действия.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Една от основните му цели е да насърчи държавите да приемат по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Под негово ръководство САЩ възстановиха своя ангажимент към Парижкото споразумение и започнаха нови инициативи за ускоряване на прехода към зелена енергия.

Джон Кери остава един от най-значимите гласове в борбата срещу климатичните промени. Не пропускайте участието му в "Green Transition 4.0", по време на което ще научите повече за неговата дългогодишна ангажираност и лидерство в областта на климатичната политика, както и за важността от координирани действия за опазване на планетата.

"Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.