Кубинското правителство планира да позволи в избрани държавни магазини да се продават продукти като домакински електроуреди и части за коли в щатски долари в опит да се спре използването на валутата на черния пазар, информира ДПА.

"Страната се нуждае от чуждестранни валути, за да финансираме икономическия си и социален растеж", заяви снощи икономическият министър Алехандро Хил, който участва в кръгла маса, излъчвана по обществената телевизия.

Продуктите няма да се купуват в брой, а с магнитни карти, които ще бъдат свързани с банкови сметки в щатски долари. Кубинците ще могат освен това да внасят продукти на острова, които обаче ще трябва да минават пред държавни магазини, включени в специален списък.

"Парите, които излизат (от Куба), за да се купуват тези продукти, са много и ние трябва да се обърнем към източника на чуждестранната валута, за да снабдяваме нашия бизнес, нашите магазини и в крайна сметка нашия пазар", посочи кубинският вицепрезидент Салвадор Валдес Меса, цитиран на официалния сайт Кубадебате.

Оскъдицата в кубинските магазини и високите цени станаха причина за разрастването на така наречената "домашна" икономика, както на острова наричат търговците на черния пазар. Тези хора купуват продукти от страни като Мексико и Панама и ги внасят в Куба, за да ги продават от врата на врата.

Според някои експерти на черния пазар в Куба се въртят близо 2 милиарда долара годишно.

Кубинското правителство обяви новите мерки на фона на засилилия се натиск от САЩ, които затегнаха икономическото си ембарго срещу острова.