Доларът превзе Куба

Отскоро това е възможно - на Острова на свободата да се пазарува в специалните валутни магазини с предлаганото от тях изобилие. Което обаче е достъпно само за малка част от местните хора

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ТОВА С ДОЛАРТИЕ Е КАТО ЕДНО ВРЕМЕ С ПАРТИЙЦИТЕ, ПЛЮЕХА ПО ЗАПАДА И НИ УБЕЖДАВАХА КОЛКО Е ЗЛЕ, А УМИРАХА САМИ ДА ХОДЯТ ТАМ И ДА СИ ИДВАТ СЪС ЗАПДНИ СТОКИ. НЕ-СЛУЧАЙНО МАЛЪК ТОШКО И ЛЮСЕТО ЖИВКОВА СА УЧИЛИ В ШВЕЙЦАРИЯ И ОКСФОРД, АНГЛИЯ!

Всичките, които правите съпоставки с Корекомите отпреди, ситуацията в Куба е много по-различна. Основно заради факта, че те са под ембарго от 60 години и нямат достъп до елементарни неща. Още повече големия брат, който ги дотираше и доставяше редица стоки въпреки ембаргото го няма от 30 години. За разлика от вас аз съм бил в Куба и съм си говорил с местните хора и мога да споделя опит от 1во лице. Да, вярно е, че нямат достъп до елементарни за нас неща, пътищата са плачевни (както в България началото на 90-те) и редица други проблеми, които няма да ми стигне времето и мястото да обяснявам. Относно Корекомите. Прочетете ако искате малко повече защо е въведен режима с двете валути, но в няколко думи, това се прави защото държавата дотира повечето местни стоки и услуги - пример кило боб е 15 стотинки. Те се дотират само за местното население, всички останали плащат в другата валута (Конвертируемо песо), както и купуват вносните стоки с нея (или в чужда валута). Сами се сещате, че държавата може да дотира местните производители, но няма как да дотира 99% от нещата, които се внасят. Масата хора (тези които нямат достъп до чужда валута) не могат да си позволят вносни стоки, защото разликата в стандарта е огромна. Това е малко като в БГ преди 89 - гъзар си ако носиш дънки Левис. Не че това ще ти направи живота по-добър, но важното е да имаш нещо, което масата други нямат. Разбира се, има редица важни неща, които е много трудно да намериш без валута. Но друго искам да споделя. Искам да ви кажа, че там съм ял една от най-добрата храна в света (всичко е натурално, естествено и супер вкусно). Въпреки всичките лишения тези хора в момента имат едно от най-добрите здравеопазвания в света - абсолютно безплатно и достъпно; образованието им е на много високо ниво и престъпност почти няма.

Правилно! Аналогията с Корекома е манипулативна! Аналогията с комунистическия режим у нас е повече от показателна! И ние след 45.години "СВОБОДА по РУСКИ" сме без пътища, без конкурента промишленост, без инфраструктура и най- вече без човешки морал! А иначе и ние биехме барабана че имаме безплатно образование и здравеопазване преди краха на комунизма у нас! Та лекичко с аналогиите!

"без пътища, без конкурента промишленост, без инфраструктура и най- вече без човешки морал" - сме след 30 години т.н. демокрация, всъщност - див капитализъм. Хайде стига с този комунизъм, той го няма вече 30 годинки - приличате на комунистическите първенци от 70- години, които оправдаваха неуспехите на индустрията и държавата с ограбването ни от немците през войната....

Да се знае: валутни магазини в Куба имаше още през 1980 год. Тогава те бяха в хотелите, в други големи сгради, в курортите. Само българските специалисти не получавахме заплатите си в долари или поне част . Т.е. това не е нещо ново, а неравенството в начина на заплащане и ние го чувствахме.

така беше и у нас през 70те и 80те, в Корекомите имаше всичко, магазините бяха празни. а на Магурата търговията с долари се вихреше с пълна сила. Как завърши всичко знаем добре.

Ами всичките магазини вече са като КОРЕКОМА от социализма! Коментара ми е насочен към тези които се стремиш да маниполираш понеже не знаят кокво беше КОРЕКОМ!!!!

Уж долара превзел света а американците ще се изтрепят едни други! Пак са се гърмяли в Тексас и Сиатъл! Вече никой не иска да ги настигаме американците!

Хахаха, този мач сме го гледали. Завърши със смъртта на ссср, нрб и бай-тошо.

Тя американската печатница превзе света, DW седнали за Куба да се вайкат.

Ама и ти тайничко къташ бели долари за черни дни, нали? Защо не спестяваш в рубли?

Ти пък! И путин си държи милиардите в ДОЛАРИ!

Дойче-велевщини. Що не напишат за американската икономическа, че и чат-пат военна блокада над Куба. Седнали да ги оплакват и да пеят за дънки и тоблерончета.

Най-обичам като някой почне да дрънка за американска икономическа блокада. В съзнанието веднага почват да се рисуват картини как американски кораби са наобиколили Куба и пиле не може да прехвръкне. Няма такова нещо! Американците просто те не искат да търгуват с Куба. Всеки друг е свободен да го прави. Ако на комунизмът това е му е основния проблем - че главната капиталистическа държава не искада търгува с него, помислете си, ако мечтата им се сбъдне и комунизмът победи в целия свят, тогава какво ще правят?

Колко десетилетия вече Куба е в блокада и търговско ембарго от САЩ. Защо не вдигнат ембаргото? И какво беше острова по време на Батиста- огромен публичен дом. Здравеопазването и достойното живеене е факт в Куба за разлика от останалата Латинска Америка, а сега бонбонки Тик- так и тоблерони плюс дънки изглежда ще съборят граденото десетилетия. Би следвало сами да си въведат пазарната икономика, но те разполагат с няколко мощни локомотива- здравни услуги- номер едно в света, пури, ром, тръстикова захар, никел и мощен туризъм. Вероятно имат и петрол... Гърция няма и половината на това и докарва по 600-800 евро доход на човек, който работи.

Идиот! Куба беше най-луксозния курорт в света преди КОМУНИСТИТЕ да направят метежа! Старите кубинци мразят комунизма и комунистите повече от Хитлер!

Как пък не избраха рублата ;)) И роднините им защо не заминаха за братска пРосия, ами в САЩ ??

Роднините им са в САЩ, за да громят капитализма отвътре.

И това е вярно! И Китай е комунистически ама повечето световни Демокрации не могат да им се опрат на малкия пръст по икономически ръст. А Виетнам? ----------------- Болни червени чукундури! Китай е 1,3 милиарда, добре са 1 млн са богати, 400 млн са средна класа, останалите 900 млн тънат в средновековна МИЗЕРИЯ! китай не е само Бейжин и Хонконг, червени кратуни! А Виетнам КО за него!

Най-добрата здравна система е в Куба. --------------- ХЕХЕХЕХЕХЕ Успя да ме разсмееш! Със сигурност здравната система на Куба е по-добра от руската, по-добра и от американската дори в някой отношения, но да кажеш, че е най-добрата трябва да си тежко повреден комунист!

Гробаджийските вакуми пред амбразурата! Гроб, нощо общо с ДС! Кубините са нация герои! Колко деситилетия станаха еече, шест ли с демократична блокада...

0

Като си продадоха задниците на руснаците, ще си плащат. Както ние ще си плащаме, ако пак допуснем руските подметки от БСП на власт.

Навсякъде комунизмът доведе до дефицит на стоки, валута на черен курс и т.н. Тоест - комунизмът се провали навсякъде.

Какво ще кажеш за Китай и Виетнам, голям дефицир ги тресе! Глобааааа!

Нито в Китай, нито във Виетнам е комунизъм, а е див, брутален, робски капитализъм. Глоба 2 чувала с рубли, ще ги изкараш през уикенда.

Червен недонюняк, ти бил ли си в Китай и Виетнам. Виетнам е тоталната комунистическа мизерия, която искате да ни върнете с празните си кратуни!

Куба били бедни и гладни ,но са над 11 милиона. А България е под 6 милиона с 2,5 милиона малцинства.

0

Като ни държаха насила вътре и ние бяхме повече. След 1989-та до 1991-ва избягаха 1,5 милиона. И първо отиди в Куба, да видиш какъв свинарник е, после пиши глупости. Хавана е една отпадна яма, пият си мръсотиите от дворовете директно на улицата, тече кир, улиците са като след война, няма тротоари, седят по ъглите вечер и само чакат да дръпнат някое айфонче или фотоапарат от пияни туристи, нямабезжичен интернет, освен на един площад, бедност, всимко се разпада. И аз имах по-романтична представа, преди да отидем.

Най-добрата здравна система е в Куба. В Куба няма ГМО и храни пълни с химия. Неслучайно България е на първо място по смъртност в света. Заради храната и лошото здравеопазване.

В Русия смъртноста е мнооооооого по висока.А продължителноста на живота е мноооого по малка от българската. Кубинскота здравна система както зялата кубинска комунистическа система е една катастрофа.Хората са бедни и на ръба на гладуването.

ееее жалко, а аз си мислех, че рублата ще им стане основна валута, а то пак парите на лошите американци. Ама що така бе миме...

За нас е изминат етап. Прези половин век са му казвали "Кореком" и народът за първи път е чул и видял що е то шоколад "Тоблерон" и дънки "Райфел"!

То и при нас ситуацията под "вещото" ръководство на другаря борисов върви по този модел.

Напротив!Нинова,Фигуранта и останалите богаташи от тяхната партия искат те да живеят в Западна Европа и да обиколят света,а българина да бъде затворен отново зад телени мрежи без права и пари! Знаеме ние какво значи лицемерие и демагогия по БЕКАПЕЙСКО-БЕСЕПЕЙСКИ

Хе, хе, Тия пусти "кравари", ама как пък един път не оставиха на рубляшката да се наложи някъде! Пфуу, не мой се търпи вече, ... ама пък какво да се прави, когато покритието на рублата е просто едни миризливи фекалии!

Долара превзема света пък америнците се избиват едни други по улиците на Сиатъл, Чикаго, Портланд...

а българите и руснаците не се избиват нали?

Че то и у вас в Русия така.Малко ли ви трепаха в Чечня?Сега в Украина.Хабаровск въстана!

Така изглеждаше България в условията на "развито социалистическо общество" през 80-те години на миналия век.

Така е! И Слънчев брат изглеждаше различно и Балкан летеше до Ню Йорк и бяхме номер едно по производство на кари и армия имахме...

Ин Слънчев бряг летуваха западногермански туристи главно,а до Ню Йорк се летеше от Франкфурт на Майн! Армията беше горяма ,скъпа и неефективна.Ръководеше се от ДС! Имаше извращения.Което говэри,че нямаше сисциплина.Имаше и и ЗКПЧ и ВКР и чак тогава някакви командири

Да внимават с амекриканските ГМОта, в момента кубинците имат добър здравен статус. Храната с ГМО, нишистета и царевичен сироп разболява.

Най-разболява комунистическата немощ в главата ти!

Така е. От преяждане се умира, а всички преживели Освиенцим са доживяли до около 100 години.

БДС за слагане на картофено брашно в лютеницата е от 1986-та. Аман от безмозъчни ЧЕ-та, милеещи за 'чудната и здравословна' храна от комунизма. А дефакто хората ядяха боклуци.

Модифицираното нишесте не е генно модифицирано, а само обработено с киселина за да е разтворимо.

Няма как да "милея" за храната от комунизма, защото по комунистическо почти не съм живял. Но си спомням каква беше храната през 90те години, че даже до към 2000 година хич не беше зле в БЪлгария. Първите години на "демокрацията" някои хора си помислиха, че е истинска демокрация, гледаха крави, кокошки и т.н. на село. Дойдоха мутрите и им откраднаха бизнеса, вече ядем тотално вносни боклуци, защото благодарение на евросубсидии за неправилното земеделие се премина от отглеждане на плодове и зеленчуци към ГМО рапица и царевица, яко пръскане за унищожаване на биоразнообразието и т.н...

Не казвам че е било ГМО, а показвам пътя по който е вървяла държавата. Първата стъпка е да слагат картофено нишесте (или брашно) там където не трябва да е. А хибридна царевица в Кнежа отглеждат от много години. Колко пък да е пътя до ГМО? Такива технологии е имало(са успели да изкопират) тогава. Ако беше комунизъм сега всичко щеше да е ГМО.

Е долара владее света, та една Куба ли няма да превземе! :) То да не искате рубли или юани, а? :))) Зеленото си е зелено.

А що?В Сибир например юана става все по популярен.

Нормално в Китай юана да е популярен.

Че той Сибир не го ли превзеха вече кютайчетата ?! ;)

Помня,че и у нас беше същото по бай Тошово време.В Корекома лъскави стоки ама за долари или за западна валута.Купувахме си долари от виетномците главно на цени от три лева в началото.А по късно и по скъпо.Или от съученици от Северна или от Черна Африка.Н’голя.Беше и опасно да не те спипат цивилни ,,куки”.Като бях ученик просто ни взимаха накупеното.Като ,,пораснах” след казармата можеше и да те глобят на долар по осем лева ако нямаш документ от къде ги имаш. Трябва да призная,че последните години преди 89-а като,че ли ,,олабиха”.Вече имах ,,източник” на малки постъпления в DM и общо взето често пазарувах от Корекома без проблем.Парцалки.Уиски.Машинки за бита и даже веднъж телевизор

Корекома беше яката работа. Можеше да си купиш електронен часовник, истинско шоколадче, касетофонче и касетки за него и много други. А ако си голям баровец даже имаше и Лади без чакане, с цени в долари разбира се. Ехееей, колко яко, нали. Айде сега, БКП (6), КПСС (6), Вечна дружба! (4)

Само плюсове ти тракат! Тези от бкп-то и дъщерите им, спят ли още!

Кубинците били зле, а Американците протестират и се избиват по улиците!

А кубинците ги избиват колчем излезнат на улиците!

Чета всички коментари и единствената опрна точка е комунизъм и анти комунизъм. Вземете прочетете малко история, разгледайте Гугъл карти. Светът не се изчерпва със строя. Има хиляди фактори оказващи влияние на развитието на една държава......

И това е вярно! И Китай е комунистически ама повечето световни Демокрации не могат да им се опрат на малкия пръст по икономически ръст. А Виетнам?

Къв комунизъм в Китай бе ти наред ли си? В Китай управлението му е комунистическа диктатура Долу е див, як капитализъм. На хартия няма значение какво точно е. Ако се опиташ да помислиш малко, в което се съмнявам, ще осъзнаеш че не може хем комунизъм хем частна собственост за трилиони долари, както е в Китай.

Китай е икономически силен благодарение на капитализма,а не на комунизма.трольо!

Когато и да избием нашите управляващи комунисти от герб и "патриоти" все ще е късно!

Странни времена. Доларът и капитализмът превземат Куба, а партизани САЩ.

Аааа DW не изневерява на стила си никога! Да уточним нещо - в кубинските магазини има ли стока или няма ? Защото един няма никаква стока, после се оказва, че количките били препълнени... Да не говорим и за другите противоречия ...

Малка част от кубинците можели да си ги позволят тези магазини, пък се виели опашки пред тях..

От 60 години в Куба има огромни опашки не само пред магазините, но и по автобусните спирки. Когато има дефицит винаги има опашки. Бедата не е в това, че има валутни магазини, а в това, че в другите осталите магазини няма нищо за ядене. Сега с новите валутни магазини завишените цени ще пълнят джобовете на кастристката ноченклатура. Интернетът и мобилните телефони са в ръцете на децата на Кастро, а цените са огромни, спрямо заплатите. Повечето хотели пък са собственост на военните, крепители на диктатурата. От доста време националното богатство се концентрира в ръцете на кастристката върхушка. Както стана и в България.Селяните нямат право да си продават стоката на пазара под заплахата от затвор. Всичко се контролира от режима и пълни джобовете му. Геноцидът продължава,.

Като се появи нещо отиваш , чакаш на опашка и пълниш количката че после пак по Нова Година ще го има пак. Кое не разбра?

Знаем, че си тъпак, но ти не си виновен. По рождение е.

А ДВеле кога ще напишат подобна статия и за нашите комунисти от герб?

Ето защо час по скоро трябва да свалим комунистите от герб от власт.Те ни водят директно към кубинският модел.Комуниста си остава комунист,но те самите живеят като капиталисти,а комунизмът,тоест гладът и мизерията са за народа!

понятие си нямаш, предателю

То не трябва да си много умен за да разбереш какви руски подлоги са боко и останалите управляващи.

да си сляп за да не видиш комунистите в парламента, пребоядисали се в най различни цветове, но само едно ги обединява- парите!

Просто на руските свине им трябваше база на една рука разстояние от Америка и използваха Куба. Руските изроди така правят винаги, като типична империя с нечисти интереси. Затова и ни освободиха и нас - за да се доближат до Проливите. Всякакви мастурбации от рода на "братя славяни", "братушки"... са просто залъгалки за лумпеняци.

я си заминавай за Хамерика, тук от такива безродници нямаме нужда

по-големи безродници от комунистите!

Те, щото, американските говеда са божи кравички и си седят само в Америка :)))

По повод на леките жени и Куба, да вярно е, но също така е вярно, чк във Филипините е същата история. Там също ти се предлагат на всеки ъгъл, а Филипините са американска колкония и никога там не е бил комунизъм. Явн деградацията не е свързана със строя, а с моралната устойчивост на обществото.

Филипините били американска територия . И сигурно затова президента им нарече Обама 'кучи син' , забрави ли? Аре мисли ги тия работи повече преди да драскаш.

Чети Уикипедия ))) не е най- точния източник, но все е нещо. До 1946г са Американска територия!

БРАДАТИЯ СИФИЛИСТИК С АНЦУГА ЗАВЕЩА САМО МИЗЕРИЯ. ДРУГО НИЩО!

А Кукувид19 няма ли в Куба?

НЯМА ЩОТО НЕ ТЕСТВАТ, ПОНЕ НЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО

Преди 150 години САЩ освободиха Куба от испанско робство и създадоха независима кубинска държава! В знак на "благодарност" Фидел Кастро обяви САЩ за враг на Куба! Ама доларът е ДОЛАР, а не рубла! Той побеждава навсякъде по целия свят! А рублата фалира! И у нас СОЦА беше победен от долара и фалира заради рублата! Ще се осъзнаят кубинците кой им е приятел и кой не, макар и късно!

Американците - спасителите на света. Както беше казал не знам си кой техен ЦРУмник - ние подкрепяме демокрацията, но не я практикуваме.

Дойче зеле е филиал на Св.Европа и СРУ....В най-скоро време Флорида ще се превърне в Кубинска провинция.,а за тоалетна хартия и прах за пране в Черна Америка има километрични опашаки.

Ако рублата беше по-силна от долара, Дойче зеле щеше да е филиал на ГРУ, ама нъцки! Ама една рубла не струва и 1 цент, или 1.5 стотинки! А кво можеш да купиш с 1.5 стотинки, които ти плати руското посолство за този коментар? Мухахахахахахаха!

DW са ни взели за опитни мишки. Ежедневна пропаганда на различни теми.. На Дир-а явно им плащат за да ги публикуват.

Явно това, явно онова. А явно ти пък си с птичи мозък. Ти сигурно и навремето не си вярвал колко по-зле са ГДР от ФРГ,а? Или Северна Корея е също толкова добре колкото Южна ? Вари го печи го, Гьона си е гьон.

Истината боли, а тролче.

тия хора са жертва на комунизма ....с комунисти и новите леви самозвали се "прогресивни" либерали не може да има спор и дебати защото те са винаги прави умствено повредени психопати а разликата е че комунистите за въоръжени психопати готови да убиват всеки който им опонира по пътя за власт . точка

В 2014г бях 3 седмици в Куба. Не е вярно това как магазините са празни и гладували! Минахме и през дълбоката провинция, да магазина има 10 вида храна от първа необходимост, но не е празен! Говеждото е скъпо и винаги е било там. В Хавана сме яли в ресторанти с месните, с песо (обикновенно, не кук) сме плащали и да Ви кажа по хубави хамбургери, аз не помня. Така, че шампоан имат, както и храна. Опашките вероятно са за така наречените маркови шампоани тип "ПАНТЕН". Смисъла е с пропаганда да разкажат колко са зле. Е не са Кубинците са едни от най-веселите и мързеливи хора на света ))) Те са щастливи!

Виж от къде идва статията и ще ти стане ясно за какво става дума!

Да замитаме истината под килима типично по комунистически, е доказано, че е грешно. И стига си опявал за това Дойче Веле. Чухме ти опорките вече. Смени плочата, ако не, Кутев да ти даде други опорки.

Да не е било като в С. Корея - дето минаваш от там дето ТРЯБВА да минеш и виждаш това, което ТРЯБВА да видиш?

Абе като сравним Куба със съседните Хаити, Хондурас, Ел Салвадор.. демократични държави управлявани от нарко картели и улични банди, разбираме защо кубинците така и не прегърнаха натякваната им Демокрация! Да не забравяме че Куба е в тотална икономическа блокада от САЩ десетилетия наред!

Българан ли си, Мългаран ли си не е ясно, ама Куба трябва да я сравниш с Хаваи за да ти уври пипето къде щяха да са ако не бяха под съветски и после путински ботуш!

Значи Кастро освободил кубинците от американците, за да не живеят в бедност и не бъдат използвани. А сега в какво живеят?? Там има купонна система и всяко семейство е ограничено са купува до определени кг брашно, ориз, олио - за да има за всички. Струва ми се много неприятно!

Купонната система беше през 90 те! Вече няма такава!

никаква новина. преди 10 год. бях на екскурзия там. Доларите си вървяха , но с голява комисионна в банките и чейнч бюрата. Канадските долари вървяха добре.

Чака ги инфлация и бедност, добре че САЩ са близо и ще ги изкупят бързо.

Точно на кубинците ли говориш за инфлация и бедност? :D

Най-страшното на комунизма е това, което идва след него.

Мда ... след комунизма идва ппедал като пПутКин!

И ПАК БЕДНОСТ.....

каква е разликата между социализма и комунизма - първото е самоубийство а второто си е направо убийство за това и комунизма никога не може да работи защото е против човешката същност

Сигурно чакат и се надяват педалчето пупу да ги спаси, ама нямаааа, другари. Поцелуйщината свърши, който ял - ял. Педалчето пупу вече е капиталист, той ВЗЕМА, не ДАВА. Питайте сърбите.

от Путин отново кендза

Пак ли дойче веле ? тези луплени си нямат работа и пишат ли пишат парцали..

А ти, какво четеш бе, "австралиецо"! Мурзилка и колобок ли! Комсомолская правда! М! Бухахахахах

Напомня ми за едни други времена в БГ ... Има ли още мечтатели на Цоциализъма ?

други времена българите ще ги търсят 100 години, а такива продажници като теб ще гният в американски негърски лайна

Има бе, едни гении мечтаят за държавни бензиностанции. От там до държавната хлебарница пътят е малък.

Където стъпи червен ботуш - трева не никне.

в предвид кока кола и долари

Путинова Русия по статистика на ООН за 2018г. заема: - 79-о място в света по стандарт на живот. -71-во място в света по ниво на човешко развитие. -72-ро място в света по брой на държавните разходи на гражданите . -157-о място в света по показатели за здравето на населението. -134-о място в света по очакваната продължителност на живота на хората, което показва продължаващо бъдещо влошаване на качеството на живот. Но затова пък- -1-во място в света по брой на самоубийствата сред възрастните хора, деца и юноши. -1-во място в света по броя на разводи и извънбрачни деца. -1-во място в света по брой на абортите и броя на деца, изоставени от родителите си. 1-во място по брой на деца сираци. -1-во място в света за абсолютен упадък на населението. -1-во място в света по консумацията на алкохол и алкохоло-съдържащи продукти. -1-во място в света по продажбата на тютюн. 1-во място в света по смъртност от болести на сърдечно - съдовата система. -1-во място по брой полицаи/милиционери на глава от населението. 1-во място на пациенти с психически заболявания. -2-о място в света по продажба на фалшиви лекарства. -1-во място в света на потреблението на хероин (21 % от световното производство). -1-во място в света по брой на произшествията (13 пъти повече от средното в световен мащаб). -1- място по убийства в Европа - 6.48 на 100.000 души. -1-място по заболели от СПИН - Екатерининбург и втори в света след Лагос, но се работи упорито по въпроса! -Само през 2017г. – 513.680 руснаци са умрели от дирeктна употреба на алкохол. Докарали са я дотам, че се наливат и с препарати за почистване на вани и тоалетни „Боярщник“-само в единият случай имаше 138 смъртни случая!! - 135-то място -/делят си го заедно с Нигерия/ по сигурност на инвестиции. -159-о място в света по ниво на политическите права и свободи. Те това е положението,Минке, честито на путлеристите и на нашите „полезни идиоти“,рубладжиите!!!Да си го закачат до портрета на путлер!!! Опознай раззия ,за да обикнеш БЪЛГАРИЯ!!!

Дерзайте, от русия е тръгнал кораб, натоварен с рубли.