Вчерашните дебати в НС прехвърлиха нормалната граница на общуване. Нямам пряко наблюдение върху работата на "Булгаргаз" по времето на Николай Павлов при предишното правителство, знам каква е ситуацията, която ние наследихме. Това заяви енергийният министър Росен Христов по БНТ по повод напрежението в пленарната зала между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" заради номинацията на Павлов за енергиен министър в проектокабинета "Габровски".

"Смятам, че служебният кабинет не трябва да се намесва в политическите дебати. Ние сме експертно правителство с много ясна задача - да осигуряваме нормално функциониране на държавата, докато бъде избрано редовно правителство", отбеляза служебният министър.

Той обясни, че като цяло доставките на газ се извършват или от фирми-производители, или от търговци, като има огромни международни компании, които се занимават с този бизнес. Проблемът не е дали се купува от производител, или от търговец, а когато се купува чрез непрозрачни практики, посочи Росен Христов.

"Когато не се организират търгове и процедури, когато се договаря пряко и цената е много по-висока от тази, която би могла да се постигне при пазарни условия и процедури. Случаят със закупуването на газ от април до август в България е точно такъв", заяви той.

"Със сигурност е за облагодетелстване на някого, тук е въпросът службите по компетентност да решат на кого. Със сигурност са се облагодетелствали търговците, но както казваме не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", добави Христов.

На въпрос с колко са се облагодетелствали тези търговци, служебният енергиен министър каза, че става въпрос за "стотин милиона лева на месец" и "гук е въпросът службите по компетентност да решат на кого".

Министърът добави, че се очакват докладите на ДАНС и прокуратурата по казуса с газовите доставки.

"Булгаргаз" не е фалирало дружество, миналия месец са били на печалба, но те имат нужда от оборотен капитал в огромни размери. Намерили сме начин за финансиране", съобщи още служебният енергиен министър.

Той заяви, че договорът с "Газпром" е бил сключен при икономически изгодни условия. По думите му процесът на прекратяване е бил доста спорен. Служебното правителство опита да възобнови договора, но без успех. Имаме плюсове в наша полза, ако се стигне до арбитраж, уточни министърът.

По отношение на поисканото поскъпване на газа с 40%. През януари Христов посочи, че причините за това са две - черпенето на газ от хранилището в Чирен, който е купуван, когато синьото гориво е било най-скъпо и поскъпването на борсовата цена на газа.

Росен Христов съобщи още, че в Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг са взели решение да закупят климатици за домакинствата в наводнените карловски села, които все още изпитват недостиг на отопление.

"Скоро те ще бъдат дарени на тези абонати, а в момента преговаряме да дарим и електроенергията. Опитваме се да организираме тази енергия да е изцяло от възобновяеми източници", каза Росен Христов.