Нови санкции на САЩ срещу Турция могат да доведат страната до държавен банкрут, пише в статия по темата Die Welt. Заради наложени ограничения срещу двама турски министри, националната валута - лирата -поевтиня рекордно и премина психологическата граница от 5 лири за един долар.

В икономически план тези мерки не представляват опасност, но са много силни като знак за бъдещи действия. Те ясно показват, че Вашингтон е готов на задълбочаване на конфликта със своя съюзник от НАТО и вероятно вече се работи по налагането на нови санкции срещу Турция.

Много по-сериозно изглежда приетия от сенатска комисия проект, според който ще се забрани на банки икредитни институции от САЩ да дават кредити за Анкара, включително през Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Това вече ще е тежък удар за Турция, защото страната е сред най-големите кредитополучатели. През миналата година само от ЕБВР Анката зае 1.8 милиарда долара. Нито една друга държава в света не е толкова зависима от външно кредитиране, както Турция.

В очакване на това развитие, турската лира продължава да поевтинява до рекордни дъна, невиждани от 2005 година досега.

Ако ситуацията не бъде овладяна и Ердоган не отиде на отстъпки, може да се стигне до банкрут и спиране на плащанията по външния дълг на Турция. Банки ще фалират и обикновените вложители ще загубят парите си.

Сега въпросът е-иска ли Доналд Тръмп Турция да изпадне в такова положение. Ако отговорът е да, съвсем скоро облаците над страната ще се сгъстят и икономиката ще изпадне в криза, от която трудно ще се измъкне.