Инфлацията в Турция нарасна през юли до 14-годишен връх от близо 16% с оглед на рязко поскъпване на хранителните стоки, но самото възходящо движение се оказа малко по-сдържано от очакванията на финансовите пазари, показват официални данни на Турския статистически институт.

Индексът на потребителските цени се повиши през юли с 0,55% спрямо юни, когато обаче нарасна на месечна база с 2,61% и при очаквания за растеж с 0,9 на сто.

Растежът на цените се дължи най-вече на драматичното понижение на турска лира спрямо щатския долар с над 20% от началото на годината насам. Въпреки обезценката на лирата и двуцифрената инфлация, централната банка на Турция не се осмели да повиши лихвите на последното заседание в края на юли. Това сякаш подкрепи инвеститорските притеснения относно нейната независимост и влиянието, което новият-старт президент на страната Реджеп Ердоган ще има върху провежданата парична и лихвена политика.

Турската статистика също така представи данни, показващи ускорен растеж на производствените цени. Индексът на цените на производител (PPI) се повиши през юли с 1,77 спрямо юни, когато нарасна с 0,9%, докато на годишна база производствената инфлация се ускори до 25,0% от 23,71% месец по-рано. Това е предпоставка за по-нататъшно нарастване и на потребителската инфлация през следващите месеци.

Днешните данни за цените предполагат, че в крайна сметка Турската централна банка ще бъде принудена да повиши основните лихви, за да овладее инфлация.

Турската лира обаче остава под натиск от продажби към нови рекордни дъна спрямо долара и еврото. Щатската валута поскъпна по-рано в петък до пореден исторически връх от 5,1100 лири, а еврото - до нов връх от 5,9270 нивото, преди да последва опит за стабилизация към нива съответно около 5,0800 и около 5,8980 с оглед на малко по-сдържаното от прогнозите нарастване на инфлация през юли. Негативно влияние върху местната валута продължават да оказва и наложените по-рано тази седмица санкции на Съединените щати срещу двама турски министри заради отказа на Анкара да освободи американския пастор Андрю Брънсън.

Междувременно финансовият министър на Турция Берат Албайрак посочи в петък, че устойчивият и здравословен икономически растеж би трябвало да се осъществява едновременно с провеждането на бюджетна дисциплина, добавяйки, че ще бъдат предприети и мерки за задълбочаване на капиталовите пазари и за увеличаване на финансовите инструменти.

Коментарите на Берат Албайрак, който е и зет на президента Ердоган, бяха направени в интервю за телевизионния оператор NTV. Финансовият министър също така отбеляза, че е стартирал дискусии с редица други членове на кабинета за осъществяване на икономии в размер до 30%.