Турската Централна банка предвижда 13,4% инфлация в края на годината. Това е повече, отколкото сочеха предишните ѝ прогнози.

Ръководителят на Централната банка на Турция Мурат Четинкая оповести третия годишен доклад за инфлацията в страната. Според предишната прогноза, ръстът на потребителските цени в Турция в края на годината трябваше да е 8,4 на сто. По думите му, нарастването на цените на петрола и суровините е оказало влияние за повишаване на прогнозната инфлация.

Междувременно бяха съобщени и други данни за турската икономика. Приходите от туризъм през месеците април, май и юни отбелязват покачване с над 30% в сравнение със същия период за миналата година и надхвърлят 7 млрд. щ.д. Средната сума, която един турист е похарчил в Турция, е 636 долара. Вносът намалява по-бързо от износа през юни т.г., стана ясно от данните на турската статистика. Това води до известно намаляване на външнотърговския дефицит на страната.

Лихвата по ипотеките в държавата също се увеличи с три процентни пункта и достигна впечатляващите 18.78%, съобщи BusinessHT. В същото време продажбите на имоти се увеличават, а високите лихви могат да направят взетите кредити трудно възвращаеми.