Инфлацията в Турция е отбелязала рязко увеличение през юни, достигайки 15,39 процента, след президентските и парламентарни избори, предава DPA, като се позовава на данни на Турския статистически институт, публикувани днес.

Според данните потребителските цени са се увеличили с 2,61 процента от май, когато те бяха достигнали най-високото си ниво от ноември насам. През май инфлацията бе 12,15 процента, а през април тя бе 10,85 на сто.

Най-голямото месечно увеличение на цените се наблюдава при храните и безалкохолните напитки - 5,98 процента, но силен ръст има и при транспорта. Най-голямото увеличение на цените на годишна база е за транспорта - 24,26 процента.

Турците гласуваха на предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни. Президентът Реджеп Тайип Ердоган бе обявен за победител на президентските избори. Окончателните изборни резултати се очаква да бъдат оповестени от Висшата избирателна комисия в четвъртък.

Турската лира реагира с нов спад на новите данни. По обяд понижението е с 1,3 на сто спрямо американския долар. Само от началото на годината турската валута загуби над 20% от стойността си. Това, от своя страна, оскъпява вноса и отново подхранва инфлацията, което представлява омагьосан кръг.