От началото на годината до септември близо 36 000 руски туристи са нощували в места за настаняване, като 85 процента от тях - през летния сезон. Водещите дестинации за гостите от Русия през този период са София и Варна - с по около 6900 туристи, Несебър - над 4000 туристи, следвани от Балчик, Бургас, Пловдив и др.

През 2019 година общият брой руски туристи в България е бил около 450 000, от които над 355 000 - само за летния сезон.

Основна задача е възстановяването на туристопотока до нивата от преди пандемията, коментират от ресорното ведомство.

Министърът на туризма Стела Балтова разговаря със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, в рамките на 24-та сесия на Генералната асамблея на СОТ към ООН в Мадрид.

По време на разговора Зарина Догузова изразила готовност за тясно сътрудничество и потвърди, че България остава една от популярните сред руските туристи дестинации за отдих.

В този контекст българският министър поиска повече регулярни полети от Москва и от ключови големи руски градове. Това ще улесни туристите от пазар Русия и ще даде много повече възможности за пътувания и туризъм, отбеляза Балтова.

В отговор Зарина Догузова изрази задоволство от перспективата, като уточни, че решението е на руския Федерален оперативен щаб за контрол на инфекциите и неговия председател Татяна Голикова.

Зарина Догузова използва случая, за да покани министър Балтова лично да посети руския павилион на изложението в Дубай.