Около 1000 руски туристи се оказаха пленници в България след приключване на ваканцията им. Хората просто не могат ад излетят за Русия заради отказ на вече платените им самолетни билети. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на руската федерална агенция "Ростуризъм".

Туристите е трябвало да бъдат извозени до 9 септември с полети на българска авиокомпания, но заради прекратяване на взаимоотношенията между руския туроператор "Турово" и българската фирма "Ной Травел" техните вече платени самолетни билети се оказали невалидни.

"Турово" не е представило в руските компетентни органи документи за фалит, така че туристите в България не могат да се възползват от помощта на специалния фонд, който плаща пътя на клиенти на фалирали туроператори, разясняват още от "Ростуризъм".

Предупреждават се и туроператорите от Русия при осигуряване на самолетни билети за полети към и от България, да не се ползват посредници, които предлагат непрозрачни схеми и монополизират отделни сегменти от пазара.

След намесата на консулството на Русия във Варна и представител на българското Министерство на туризма досега е решен само въпросът с връщането в Русия на няколко детски групи от около 130 деца, но за останалите туристи решение все още няма.