Като главна причина за това експертите посочват колебаещите се валутни курсове, вестник „Московский комсомолец“, цитиран от "Фокус".

Руската валута е силно отслабена спрямо миналогодишното ѝ ниво. Това автоматично води към значителен ръст в стойността на почивките в чужбина за населението, изчислено в рубли", коментира изданието.

Най-сериозен спад се наблюдава за Европа – 35-40%. Особено понижение се наблюдава за Турция — до 20%, Египет — 15%, Гърция — 10%, Испания — 10%.

ТОП 5 на популярните направления за руски туристи остават Турция, България, крайбрежията на Черно море, Крим и Краснодарски край.

В същото време VIP-туристите не са променили навиците си и както винаги предпочитат Сардиния, Корфу, Малдивите

Спадът на руските туристи, посетили България този сезон, ще е около 50 на сто, коментира за БНР Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Той подчерта, че тази година туристическият сезон е труден.

"Пазари като Германия, Великобритания, Скандинавия показват спад между 5 и 10%. Това е устойчив спад, за който говорим повече от 5-6 години. Мястото на европейските туристи и техния статус непрекъснато се променя и този дял непрекъснато намалява. В момента граничи с около 50%", коментира Байков.

Важни за българския пазар са туристите от Румъния и Турция, подчерта Байков. Според него администрацията игнорира пазари като Гърция, Македония и Сърбия, които обаче осигуряват сериозен брой туристи.

Байко Байков смята, че проблемите на българския туризъм минават през проблемите на туроператорите, а този въпрос не е осъзнат от държавата.

Байков опроверга информациите за желание от страна на туристическия бранш Министерството на туризма да бъде закрито. Според него диалогът с туристическата администрация не е толкова ефективен, колкото би желал бизнесът и в тази посока има много какво да се направи.  

АНКЕТА: Къде предпочитате да почивате?