Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила материали от проверката си за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД на Върховната касационна прокуратура, съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по bTV. По-късно той качи на страницата си във Фейсбук и факсимиле от документа, с който ДАНС го уведомява за предаване на материалите на ВКП след подробна проверка, извършена от служителите на ДАНС относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за Р България от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД. От ДАНС подчертават, че ако бъдат установени допълнителни факти и обстоятелства, "които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни" ще бъдат взети допълнителни мерки. Новината бе потвърдена от ДАНС пред Dir.bg.

Повод за проверката стана след като през последните дни бяха оповестени данни, че българските власти използват официални руски представители на "Газпром" ("Винтерсхал", бел.ред.) за закупуване на руски газ и подаден сигнал за това от депутатите Делян Добрев и Радомир Чолаков.

"Кабинетът няма да се справи с осигуряването на газ у нас. Имаме и информация от ДАНС, имаме и признание на "Булгаргаз" от октомври до декември имаме само 30% от необходимите количества газ и те са достатъчни единство, за да работи "Топлофикация София", каза по-рано в сутрешния блок на bTV Делян Добрев.

Преди около седмица бе завършена дългочаканата газова връзка с Гърция, а преди дни президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна с премиера в оставка Кирил Петков.

"Но знаете ли защо стигнахме до тази ситуация, за да могат да бъдат вкарани посредниците на газ и да бъдат плащаме по 30 40% повече всеки месец и да губим над 100 милиона (лв. - б.р.), защото използваме посредници и газът, който използваме пак е руски", каза Добрев.

Той припомни, че именно за премахване на посредниците България през 2012 г. е взела решение за сключване на директен договор с "Газпром".

"Горивата в момента у нас са по-скъпи от тези във Франция, Полша и Румъния. И те не купуват евтин руски петрол. Разликата е 1,20 лева. Защото тази горница отиват в посредник", каза Добрев.

"Крадат се 3,5 милиарда лева от горивата Заради това им е необходим Рашков. Да замита следите. Получихме отговор за ДАНС, че нашият сигнал за посредниците вече е във ВКП по компетентност. Няма как да се скрият тези престъпления, посочи още депутатът.

Добрев коментира и казуса с шефа на КЕВР. Според него бившият председател на регулатора Иван Иванов трябва да се върне отново на чело на Комисията. Вчера стана ясно, че доскорошният председател на КЕВР Станислав Тодоров е избран противоконституционно.

"КС отмени решението на Народното събрание. След като бе избран Тодоров законът бе променен, за да може той да отговаря на него. Такъв скандален избор не е имало", каза Добрев.

"Имало е случаи, в които се променя законът, за да пасне на някой човек и след това се избира този човек, но да избереш човека и след това да промениш закона е просто абсурдно и това казва Конституционният съд. Всъщност той отмени избора. Интересното е, че този кандидат не отговаря и на новия закон, а разбрах, че има амбиция да се кандидатира отново", добави той.

Той подчерта, че всъщност въпросът е как ще заседава сега регулаторът, защото съставът в част енергетика беше намалена на трима човека, за да могат ПП да превземат пълния контрол върху комисията. "Сега остават двама, ако тези двама са на различно мнение, как ще бъде взето решение в комисията?", попита Добрев.

Според мен логиката е, че като председател трябва да се върне Иван Иванов и ще ви кажа защо, защото в закона е записано, че в случая Иван Иванов има мандат и трябва да изпълнява длъжността до избирането на нов. По думите му е имало само един кандидат и той е бил избран от Народното събрание.