Българският потребител не печели от предоставената дерогация на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". А от търговията с руски нефт засега печели единствено компанията "Лукойл". Така, че няма смисъл да се продължава тази дерогация. Това обясни в интервю пред 3eNews депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той е сред основните двигатели на идеята за прекратяване на използването на руски нефт у нас като рафинерията в Бургас премине максимално бързо към други, неруски нефтопродукти.

"Разполагам с данни, че близо 1/3 от износа на "Лукойл" е за "открито море". Количеството е огромно - 450 хиляди тона", обяснява още Добрев в интервюто.

Господин Добрев, вече една година, откакто темата за дерогацията за внос на руски петрол по море е сложена на масата на българските депутати. И е все така актуална в дневния ред на депутатите. Защо?

Защото всеки път в който предложа да се отнеме дерогацията, управляващите скачат като ужилени и заплашват с оставки. Този техен блъф минава, защото парламентарните групи, които подкрепят правителството се стряскат и гласуват против моите предложения. Три вота до сега и трите против.

 

 

Сроковете за отмяна на дерогацията бяха вече веднъж скъсени. Защо поискахте скъсяването й до 3 дни? Бихте ли изложили своите аргументи в тази посока.

Защото българският потребител не печели нищо от тази дерогация. Печелят Лукойл и Путин и неговият режим. Може би и някакъв кръг около управляващите, но не и българските граждани.

Внесох закон за компенсация на бензина и дизела със 70% от свръхпечалбата на Лукойл (което прави между 73 стоинки и 1 лев), но вече почти година две поредни правителства не изпълняват закона. Тоест имам чувството, че всички в тази държава работят за Лукойл.

В този смисъл, като ще печели само руската компания от тази дерогация, по-добре да я няма.

Допускате ли възможността, че поисканият от вас срок от 3 дни за прекратяване на дерогацията може да създаде технологични проблеми за рафинерията и тя да спре работа? Или има достатъчно резерви от гориво?

Изобщо няма да се наложи ползването на каквито и да са резерви. На съвета за сигурност стана ясно, че Лукойл имат готовност да работят само неруски нефт от 15.11. На намален капацитет, който ще е напълно достатъчен за нуждите на България. Но няма политическа воля! Някой има интерес да се протака колкото се може отмяната на дерогацията.

А резерви от гориво има предостатъчно, в случай, че е необходимо. По информация от държавния резерв, при тях има за 90 дни за всички, в самият Лукойл има още за 2 седмици, вносителите и те са задължени по закон и имат резерви...

Очаквате ли да има сътресения на пазара на горива на дребно у нас след промените в "Лукойл"? Премиерът акад. Денков предупреждава за подобен сценарий.

Премиерът Денков кара от 9 кладенеца вода за да запази дерогацията. Аргументите му съвпадат на 100% с опорните точки на "Лукойл". Как веднъж не използва един аргумент поне на Центъра за изследване на демокрацията?!

Разполагате ли с достатъчно правдоподобно документирани данни, които да издържат на евентуална ответна процедура за нарушаване на дерогацията от страна на "Лукойл"?

Разполагам с данни, че близо 1/3 от износа на Лукойл е за "открито море". Количеството е огромно - 450 хиляди тона. Получател е пак Лукойл, само че Лукойл Бенелюкс, Нидерландия. Горивото се претоварва на друг кораб в морето и от там следите му се губят...

Предоставил съм цялата информация на компетентните органи в България. Според мен този въпрос ще бъде разнищен и от ЕК.

През ноември миналата година, когато темата беше обсъждана в комисията по енергетика в Народното събрание стана ясно, че за периода септември-ноември вносът на Турция към ЕС на рафинирани продукти с произход руски петрол се е повишил с 85%. Разполагате ли с данни как се движил този внос през изминалата една година и допускате ли намеса на интереси?

Това, което знам, е че през последната година Лукойл държи почти 100% от пазара на горива в страната, тъй като продава на цена няколко стотинки под вноса. Турция на теория може да изнася горива от руски петрол само за държави, които имат дерогация.

Възможно ли да има сътресения на пазара на авиационно гориво у нас? Там българската рафинерия играе ключова роля също.

Авиационното гориво само от руски нефт ли се прави? Разбира се, че не - произвежда се от всички видове петрол. Тоест заменяйки руския петрол с неруски, рафинерията ще продължи да произвежда същото количество авиационно гориво.

Ако говорите за хипотезата Лукойл да спре завода - при тази хипотеза законът, образно казва, че държавата "арестува" руските директори и слага български директор, който да продължи работата на рафинерията.

Как ще коментирате постигнатото споразумение между партньорите в управлението за ускорено прекратяване на износа на горива от Лукойл и последващо спиране на преработката на руски петрол до март 2024 г? От Лукойл излязоха с позиция, че спирането на износа на горива бързо ще напълни складовете им и ще доведе до спиране на дейността на рафинерията - реален ли е този проблем?

Както вече казах, информацията от службите е, че Лукойл са имали готовност да преминат изцяло на преработка на неруски петрол още от 15.11. Не разбирам защо трябва да се чака март месец?!

Нещо повече, блокирането на износа е глупава идея и може наистина да затрудни работата на рафинерията. Според мен, оптималното решение е да се спре веднага дерогацията и така няма да се въвеждат каквито и да са ограничения на Лукойл за износ.