Пет компании са заявили интерес по обявата на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД за предприемане на действия по изграждане на седми и осми блок на площадка № 2 на атомната централа с технология АР-1000. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Процедурата е в изпълнение на решение на Народното събрание от 18 декември м.г. Крайният срок за кандидатстване изтече днес в 17:00 ч., посочват от министерството.

Комисия ще разгледа приложената документация от началото на следващата седмица. Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години.

Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г., поясниха още от енергийното министерство.

За реализацията на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" се обмисля вариант около 30 процента да бъде собствен капитал и 70 на сто - привлечен капитал, посочи изпълнителният директор на атомната централа Валентин Николов по време на Третата ядрена конференция, която се състоя в София. Вече са водени предварителни разговори с банки, но конкретното привличане на финансиране ще стане ясно на по-късен етап, добави тогава изпълнителният директор. От 5000 до 10 000 души се очакват да бъдат пряко ангажирани в строителството на двата нови блока и съпътстващите дейности, посочи Николов.