В София се проведе първият по рода си Powers Summit, срещата на върха, която цели да обедини колективната интелигентност на страната в прозрачен и открит диалог.

Специален гост на събитието беше Кирил Петков. За министър-председателя това е първо официално участие след гласуването на коалиционното правителство. Кирил Петков подчерта, че в думата "държавен служител", основна важност има частта "служител". Оттук нататък държавата има единствено роля да помага на младите и да инвестира в образование на бъдещето, което ще направи така, че първокласниците днес ще бъдат лидери на пазарите на труда до 2080 г. Кирил Петков сподели, че първата му заповед днес ще бъде да вдигне нивото на ваксинация и ще задължи наличието на зелен сертификат в Министерски съвет. Оттук нататък той се надява диалогът между властта и бизнеса/науката да бъде постоянен.

Премиерът Кирил Петков (ляво) и д-р Пламен Русев, председател на фондация Уебит (дясно)

Източник: Powers summit

Освен, че даде обещание да чува бизнеса, индустриите и науката, властта, в лицето на ново встъпилия в длъжност премиер, изяви желание да отправи послание към световната общност, чрез платформата на Уебит. Премиера Петков помоли организаторите, да направи обръщение към всичките им над сто хиляди участници, сред които инвеститори, предприемачи и експерти на световно ниво, че България е отворена за инвестиции. Това обръщение беше излъчено веднага след участието на един от най-ярките бизнес лидери в света, Ерик Шмидт.

Д-р Пламен Русев, председател на фондация Уебит, отбеляза, че България не е самотен остров, а скачен съд и трябва да бъде част от вълните на иновации и технологии. Мисията на Powers Summit е да обедини колективната интелигентност, за да гарантира по-добър живот за поколения напред.

Гергана Паси, президент на Дигиталната национална коалиция

Източник: Powers summit

Събитието беше открито от Гергана Паси, президент на Дигиталната национална коалиция, която благодари на всички партньори на събитието, както и на политиците, които днес заемат ролята на слушатели едва 18 часа след встъпване в длъжност.

Д-р Пламен Русев благодари на всички присъстващи и техните екипи за присъствието. Той отбеляза, че почти всички парламентарни партии участват в дискусия, освен тези, които не притежават зелен сертификат.

Срещата между бизнес, власт, наука и медии ще поставя прагматично проблеми в секторите Образование, План за възстановяване и зелена сделка, Устойчиво развитие, Здравеопазване, Финтех и киберсигурност и Предприемачество и ще дефинира решения и нужните действия от страна на държавата за постигането им.

Източник: Powers summit