CNN Business определи шефа на фармацевтичната компания "Пфайзър" Алберт Бурла за изпълнителен директор на годината. В аргументацията на избора се казва, че Бурла е бил техният избор заради всичко, което Pfizer направи в година, в която ваксините срещу Covid станаха масови (ваксината дори бе обявена за дума на годината от Merriam-Webster) и помогна за стабилизирането на икономиката на САЩ - и на света по този въпрос.

"Пфайзър" направи много добро за човечеството и ние сме много горди с това постижение, каза Алберт Бурла. - Не само успяхме да спасим толкова много животи... но в момента се радваме на високи нива на корпоративна репутация."

"Пфазър" не е единствената компания, която произвежда ваксина, признава медията.

Но лидерът, дори повече от европейския разработчик на ваксината "Байонтех" или конкурентния "Модерна", се превърна в синоним на борбата срещу коронавируса. Освен това компанията разработи лекарство, което може драстично да намали риска от тежки усложнения, хоспитализация и смърт за хора, заразени с вируса. Агенцията по храните и лекарствата обяви миналата седмица, че е одобрила пероралното лечение с паксловит. Приемът на хапчето трябва да се започне възможно най-скоро след диагностициране и в рамките на 5 дни от поява на симптомите.

Роден в северна Гърция на 21 октомври 1961 г., Бурла е част от дълга история на сефарадските евреи от Солун. Семейство Бурла пристига в Солун от Испания преди около 6 века. Като бижутери те създават и продават диаманти, бижута и часовници на Балканите и построяват две важни сгради в града, едната от които е Мароканското имение.

Алберт Бурла е потомък на малцината оцелели от еврейската общност на града, която е почти напълно унищожена от нацистите по време на Втората световна война. След като завършва гимназия, главният изпълнителен директор на Pfizer учи в солунския университет Аристотел. Завършил е докторска степен по ветеринарна медицина и известно време работи като ветеринарен лекар.

Той се присъединява към Pfizer през 1993 г. и е технически директор на отдел на компанията в Гърция. На 34-годишна възраст той напуска Солун със съпругата си, за да се присъедини към Pfizer Europe и да работи на няколко позиции, като живее в четири различни страни.

Работил е и като президент на групата на глобалния бизнес за ваксини, онкология и потребителско здравеопазване на Pfizer.

След като работи за Pfizer в продължение на 25 години, той е повишен в главен оперативен директор (COO) на 1 януари 2018 г., а на 1 януари 2019 г. става главен изпълнителен директор на Pfizer.