"Пфайзер" и "Бионтех" ще надхвърлят първоначално набелязаната си цел в производството на ваксини срещу Ковид-19 с поне 20 процента тази година, произвеждайки 2,3 до 2,4 милиарда дози, съобщи изпълнителният директор на "Пфайзер" Албърт Бурла, цитиран от Ройтерс.

"Ще надхвърлим със сигурност тази година 2 милиарда дози", каза в интервю Бурла. До четвъртото тримесечие компаниите ще достигнат равнище на годишно производство от 3 милиарда дози и би трябвало да сме в състояние да произведем толкова и следващата година, допълни той.

Бурла каза също, че компанията очаква да изпълни ангажимента си да достави 120 милиона дози от ваксината си на американското правителство до края на март, което означава, че през следващите три седмици трябва да бъдат доставени още 60 милиона дози.

"Те вече са произведени и се подлагат на проверка за качество", уточни той.

Междувременно "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че ефикасността на разработената от тях ваксина срещу Ковид-19 в предотвратяването на асимптоматични инфекции е 94 процента, което може да означава съществено намаляване на предаването на заразата, предадоха световните агенции.

Твърдението се основава на реални данни, събрани в хода на ваксинационната кампания в Израел.

Двете компании съобщиха още, че най-скорошният анализ на израелските данни показва, че ефикасността на ваксината им за предотвратяване на симптоматично заболяване, остро протичане на заболяването и смърт е 97 процента.

Това по същество съответства на ефикасност от 95 процента, съобщена от последния етап на клиничното изпитване на ваксината през декември.

Анализът също така показва реални доказателства за ефикасността на ваксината срещу силно заразния вариант на Ковид-19, открит за първи път във Великобритания, известен като B.1.1.7. Над 80 процента от тестваните образци, когато е бил извършен анализът, са били свързани с въпросния вариант.