На фона на световната пандемия от коронавирус, американската фармацевтична компания "Пфайзер" обяви във вторник, че приходите й са скочили със 134% на годишна база до 24,1 милиарда долара през третото тримесечие на фискалната 2021 година.

Приходите от ваксините на компанията възлизат на 14,6 милиарда долара през третото тримесечие, като това е ръст с цели 749% в сравнение със съответния период от предходната година, когато обаче все още не беше наличната ваксина срещу Covid-19, разработена съвместно с немската "Бионтех", съобщи БНР.

Нетната доходност на една акция на "Пфайзер" възлезе на 1,42 долара, нараствайки с 446% спрямо третото тримесечие през 2020 г., докато нетната печалба на компанията нарасна с 455% на годишна база, за да достигне 8,1 милиарда долара.

"В допълнение към повишаването на нашите очаквания за приходите и печалбата за една акция на компанията, включително Comirnaty (официалното наименование на Covid ваксината на комрпанията, която е най-масово употребяваната, след като бе обявено, че "Астра Зенека" предизвиква странични реакции), днес ние също така увеличаваме средната точка на нашия диапазон от насоки за печалбата на акция, изключвайки Comirnaty, за второ поредно тримесечие, демонстрирайки способността ни да изпълняваме нашите по-широки стратегии извън ваксината срещу коронавируса", обяви финансовият директор Франк Д'Амелио.

Същевременно "Пфайзер" повиши целогодишната си прогноза за продажбите на ваксината срещу Covid-19 със 7,5% до 36 милиарда долара, тъй като компанията подписва споразумения с редица държави за бустерни (допълнителни) дози и получава разрешения за използване на нейните ваксини при деца.

През юли компанията прогнозира съвместни продажби с "Бионтех" на тяхната ваксина за 33,5 милиарда долара.

Водена от безпрецедентен стремеж към ваксинация срещу пандемията от Covid-19 в световен мащаб, ваксината на "Пфайзер" бързо се превърна в един от най-продаваните продукти в приблизително 172-годишната история на компанията.

Компанията, която преди това беше добре известна с лекарства като "Ксанакс" и "Виагра", разделя по равно разходите и печалбите със своя германски партньор "Бионтех".

"Пфайзер" очаква да достави 2,3 милиарда дози от ваксината, от приблизително 3 милиарда дози, които се очаква да произведе тази година

След силния финансов отчет акциите на "Пфайзер" поскъпват с 2,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.