В присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и на изпълнителния директор на компанията Албърт Бурла световният фармацевтичен гигант Пфайзер откри днес в гръцкия град Солун световен център за цифрови иновации и световен център за оперативни функции и услуги, съобщава "Катимерини".

"Това е един изключителен момент за града, за Пфайзер, но и за Албърт Бурла, един истински солунчанин", заяви в приветствието си Мицотакис. Бурла е роден в Солун.

Гръцкият премиер спомена, че в центровете на Пфайзер от следващата година ще работят 700 висококвалифицирани кадри от различни специалности.

"Над 50 млади хора, 15 процента от служителите, са гърци, които се завърнаха след години в Гърция (от чужбина), за да работят", каза Мицотакис.

Гръцкият премиер подчерта, че в центровете на Пфайзер от следващата година ще работят 700 висококвалифицирани кадри от различни специалности

Снимка: AP/БТА

От своя страна Бурла заяви: "Аз съм горд грък и горд солунчанин, Солун е един град със сърце и душа". Той отбеляза, че инвестицията на Пфайзер демонстрира важната роля на Гърция като център на науката и технологиите.

Изпълнителният директор на "Пфайзер" Албърт Бурла

Снимка: AP/БТА

До момента в центровете на Пфайзер вече са наети повече от 300 научни кадри от Солун. Очаква се, че инвестицията ще увеличи брутния вътрешен продукт на Солун с 650 млн. евро и ще създаде 1100 нови работни места.

"Пфайзер" откри два високотехнологични центъра в Солун

Снимка: AP/БТА