Чешкото правителство планира да свие държавните субсидии и да вдигне някои данъци, за да успее през 2024 г. да намали бюджетния дефицит на страната под 2 на сто от БВП, съобщи финансовият министър Збинек Станюра, цитиран от Ройтерс и БТА.

Планът за ограничаване на дефицита е на стойност от 94 милиарда крони (4,43 милиарда долара). Мерките идват паралелно с реформата на пенсионната система, която поглъща около една трета от държавните разходи. Той е изготвен след месеци разговори в управляващата коалиция.

Станюра посочи, че пакетът включва спестяване на разходи в размер на 46 милиарда крони (2,17 милиарда долара) посредством съкращаване на държавни субсидии. Предвижда се вдигане на акцизите и на данъците върху недвижимите имоти. Корпоративният данък ще бъде покачен до 21 на сто от сегашните 19 на сто и се очаква през 2025 г., когато ще бъда събран за пръв път в този си размер, да донесе на бюджета допълнителни приходи от 22 милиарда крони.

Преди месец Збинек Станюра каза, че се планира преразглеждане на нивата на данъка върху добавената стойност (ДДС), като се повиши облагането на някои стоки, сред които водата, бирата, отоплението и хотелиерските услуги.

Пенсионната реформа предвижда ранното пенсиониране да бъде ограничено, а пенсионната възраст, която сега е 65 години, да расте гъвкаво съобразно очакванията за продължителността на живота на сегашните млади трудещи се.

По думите на министъра на труда Мариан Юречка промените са неизбежни, тъй като към 2050 г. на всеки работещ в Чехия ще се пада по един пенсионер.