Бюджетната комисия прие на второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2021 година. В проекта на Министерския съвет бяха заложени допълнителни приходи и разходи за два милиарда лева. Към тях ще добавим още 500 млн. лева, които правителството се очаква да събере, посочи финансовият министър Асен Василев.

Още в началото на заседанието спор между депутатите предизвика предложението за отпускане на допълнителни средства за реклама на туризма в чужбина. Според Асен Василев не е нужно да се рекламира Лято 2022 още през тазгодишната есен.  

"Защо са необходими още допълнителни 4,5 млн. лева. Харченето на тези пари ставаше през големи обществени поръчки, за реклами основно в чужбина", отбеляза министърът. Той посочи, че за тази цел вече са били отпуснати 16 мил. лв., като от тях са използвани половината.

След като предложението не беше подкрепено депутатите преминаха към обсъждането на парите за Агенция "Пътна инфраструктура" и по конкретно разплащанията с държавното дружество "Автомагистрали" и сумите, заложени за зимно почистване на пътищата.

Финансовият министър Асен Василев предложи един милиард и 300 милиона лева да бъдат изплатени на строителните фирми за извършени дейности и за дейности, които ще бъдат приключени до края на годината.

Депутатите обаче настояха да бъде съкратен срокът, като първото плащане бъде извършено още тази година, а останалите суми - на две части в следващите две години.

Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси:

"По този начин ще позволим на Агенция "Пътна инфраструктура" да продължи строителните дейности без да зануляваме бюджета и без да "избушваме" целият бюджет като тези сто милиона , които ние сме предвидили за МРРБ, ще бъдат напълно достатъчни, за да се направи зимното почистване", каза Василев, цитиран от БНР.

Депутатите отхвърлиха като дискриминационно предложението на Корнелия Нинова (БСП), осигурените над 24 месеца родители да получат при раждането на второ дете 6500 лева помощ.

Припомняме, че на 27-и август след двудневни разгорещени дебати актуализацията на бюджета мина на първо четене в пленарна зала с подкрепата на 130 депутати. "Против" гласуваха 45 депутати от ГЕРБ, а "въздържали се" бяха 20 народни представители от ДПС.

Основния проблем, който изникна при обсъждането на ключовия законопроект се оказа кой ще носи отговорността за актуализацията. Той бе повдигнат от народните представители от ПГ на ГЕРБ - СДС Кирил Ананиев и  Тома Биков.

В отговор министърът на финансите Асен Василев заяви, че отговорността ще се носи от Народното събрание.

Какви са главните параметри на актуализацията

За справяне с неблагоприятното въздействие на COVID-19 върху икономиката се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса и програми за заетост в размер до 400 000 000 лв., предаде БТА.

Средства в размер до 222 400 000 лв. се заделят за мерки и социални разходи с оглед недопускане на социално напрежение в сложната епидемична и икономическа обстановка в страната

Заложени са 85 600 000 лв. за обезпечаване разходите за целеви помощи за отопление при очакван около 17 на сто ръст на броя потребители за сезон 2021/2022 г. при определен месечен размер на помощта от 104,71 лв., както и за увеличението на цената на енергоносителите, считано от 01.07.2021 г.

72 000 000 лв. са предвидени за разходи по механизма лична помощ по Закона за личната помощ, при заложен средномесечен брой на ползвателите от 36 500 души.

За Министерството на здравеопазването се предлага да се предвиди в централния бюджет за т.г. допълнителен финансов pecypc до 200 100 000 лв. за осигуряване на мерките в областта на здравеопазването, свързани с преодоляването на пандемията. От тях - 46 500 000 лв. са за закупуване на допълнителни 1 533 037 дози ваксини в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19; 118 900 000 лв. за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, вкл. за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на здравно неосигурените лица; 14 700 000 лв. - за закупуване на лекарствен продукт /Ремдесивир/; 7 500 000 лв. - за осигуряване на моноклонални антитела за лечение на COVID-19 по съвместни процедури за обществените поръчки на Европейската комисия; 12 500 000 лв. - за създаване на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти.

С утвърждаването на допълнителни разходи по централния бюджет в размер до 133 000 000 лв. се осигуряват средства за всички първостепенни разпоредители с бюджет, имащи отношение към изборния процес при допускане на президентски избори в два тура. Същите ще бъдат одобрени от Министерския съвет с отделна план-сметка.

За покриване на недостига от средства за персонал в системата на Министерството на вътрешните работи се предвиждат до 45 000 000 лв.

За Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отделени средства до 100 000 000 лв. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа в т.ч. на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности.

За КЕВР са предвидени средства в размер до 16 300 000 лв. за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения от 2021 г.

За подпомагане на въздушните превозвачи - до 30 000 000 лв.

Със законопроекта са предложени и промени в бюджетните взаимоотношения /трансфери/ - нето по държавния бюджет в общ размер на 152 700 000 лв. /0,1 на сто от прогнозния БВП/.

По-рано днес председателят на парламента Ива Митева откри заседанието и даде почивка до 16.00 часа. Митева обясни, че има внесен доклад по Закона за изменение и допълнение на бюджета на НЗОК за 2021 г., с който депутатите ще имат време да се запознаят, но нямало доклад за второ гласуване на Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет. Митева съобщи, че Комисията по бюджет и финанси продължава да работи, предаде БТА.

Вчера депутатите отложиха гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК, тъй като приеха предложения, с които се променя приходната и разходната част по бюджета на Касата.

Днес народните представители трябва да гласуват на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет за тази година.