Прогноза есен-зима: бежанска криза и пореден локдаун. На фона на тези очаквания липсата на редовно правителство и въобще на някаква форма на кооперативност в Народното събрание се набиват на очи.

Може би най-същественият за момента проблем, който се очаква от народните избраници да решат е ще има или не актуализация на бюджета за 2021 година. Споровете около този въпрос се водят вече повече от месец, като министрите от служебния кабинет ежедневно ни убеждават, че без "разрешително" от парламента въпреки, че пари в хазната има те няма да могат да се харчат, нито за мерки в подкрепа на бизнеса, нито за увеличение на пенсиите или пък за нещо друго.

След като стана ясно, че и вторият за тази година нов парламент няма да оцелее дълго и че предстоят нови избори темата за актуализацията на бюджета се превърна в разменна монета в Народното събрание. Доказателство за това може да търсим в контекста на думите, които отправиха от парламентарната трибуна много от депутатите при първото четене на законопроектите за бюджетите на Държавното обществено осигуряване, Националната здравно-осигурителна каса и на Държавния бюджет, които най-обобщено звучаха по следния начин: "Знаем, че актуализация е нужна и нашата парламентарна група ще ви подкрепи, ако се съобразите са предложенията ни."

Тъй като претенциите към вносителите на законопроектите не бяха малко, можем да откроим някои като най-съществени:

Кой ще предложи най-много на пенсионерите?

Когато предстоят избори темата "пенсии", касаеща най-голямата маса избиратели няма как да не се окаже водеща.  

След разгорещени дебати и своеобразно "надцакване" с предложения актуализацията на пенсиите мина на първо четене с подкрепата на 148 депутата. "Против" гласува един депутат от ГЕРБ, а "въздържали се" бяха други 48 депутата от същата партия.

От левицата поискаха едновременно с увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж пенсиите да бъдат преизчислени и със средния осигурителен доход за 2018 година.

Мика Зайкова от "Има такъв народ" се обърна към социалния министър Гълъб Донев с учудване, че хората на минимална пенсия се лишават от 10 лева. Досега хората с минимална пенсия 300 лева вземаха 50 лева добавка, сега ще взимат 340 лева, посочи тя. От ИТН смятат, че минималната пенсия трябва да бъде равна на прага на бедност и да бъде поне 370 лева. Именно това предложение беше едно от малкото, които няколко дни по-късно минаха на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Комисията прие още от 1440 лв. максималната пенсия да стане 1500 лева. 

От ГЕРБ-СДС предложиха добавката за пенсионерите да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията. Деница Сачева коментира, че промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет. По думите й другото предложение на ГЕРБ е да отпадане на таванът на пенсиите.

Това, което предлагате - 100 лева добавка, е наистина популизъм, бъдещо несигурно събитие - днес има пари, утре няма, репликира я Мика Зайкова.

Още по-щедро предложение за добавка към пенсиите направиха от ДПС.

"Предлагаме през последните три месеца на годината българските пенсионери да получат по 120 лева месечно", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Въпреки щедрите идеи ресорната комисия реши на второ четене добавката от 50 лева да отпадне, като последната такава ще бъде отпусната през септември. Депутатите потвърдиха и повишаването с 1.35 на коефициента за стаж. Тоест хората, които са работили повече да получат по-голямо увеличение.  

От партията на Слави Трифонов обърнаха внимание, че в страната има системно неглижирани групи, като например групата на военноинвалидите, чиито пенсии, не са променяни вече десетилетия.

"Ще внесем специална добавка за военноинвалидите за актуализация на техните пенсии и социални помощи", коментира Пламен Данаилов.

Ще има ли 1000 лв. за лекарите на първа линия?

Този въпрос бе повдигнат от бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов.

"Българските лекари бяха излъгани. С българските лекари Министерството на здравеопазването се подигра по най-брутален начин като за последните няколко месеца те не получаваха парите си по 1000 лв. за първа линия", заяви Ангелов.

"Никой не е забравил и за това как бяха излъгани медицинските специалисти - лекарите и медицинските сестри, и как обещаните по 1000 лв. се деляха между пет сестри по 200 лв.", репликира го Мая Манолова, посочвайки, че това е случвало именно по време на кабинета Борисов 3.

Според Георги Ганев от "Демократична България" част от проблемите с бюджета на НЗОК се дължат именно на дефицити на планирането в бюджета през предходната година.
"Доколкото знам, споменатите тук 1000 лв. допълнително за медиците на първа линия не са били изрично планирани за цялата година, а се вадят от резерв", каза Ганев. От думите му стана ясно, че между двете четения депутатите трябва да се постараят сумата да бъде изплащана на лекарите до края на годината.

По време на заседанието проф. Асена Сербезова запозна народните представители със становището на Българския фармацевтичен съюз, в което се посочва, че магистър-фармацевтите, които работят в лечебни заведения за болнична помощ не получават добавка към заплатите си. На второ четене в бюджетната комисия този проблем беше решен като депутатите регламентираха и магистър-фармацевтите също да получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева.

Основната критика към бюджета - "модела джипката"

Още при внасянето на проектобюджета от ДПС заявиха, че той е изготвен "малко по стар обичай - по модела джипката". 

"Под модела джипката ние визираме това, че много години бюджетите бяха изготвяни с оставяне на резерви както в приходната част, така и в разходната, които после с постановления на Министерския съвет вътрешно могат да се преструктурират за други разходи по волята на Министерския съвет или по волята на министър-председателя, или по волята на този, който кара джипката в случая", коментира Димитър Цонев. Депутатът от ДПС посочи, че в проекобюджета разходите са дадени по политики, но не са дадени в бюджетите на първостепенните разпоредители.

"Ако бяха дадени там, нямаше да бъдат в резерва и нямаше да има нужда да се харчат с постановление на Министерския съвет, а щяха да се харчат, както ги разпишем тук", обясни Цонев. Той призова промяната да се направи между първо и второ четене.

Сходно мнение изрази и Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Проблемът на този бюджет е, че е направен, за съжаление, по тертипа на ГЕРБ, с даване възможност на правителството да харчи безконтролно огромни финансови средства или да ги пренасочва към сектори, в които нищо чудно да има приятелски фирми. Това нещо, слава богу, може да бъде оправено от парламента между двете четения - в Бюджетната комисия", каза Йорданов. Той посочи, че експертите от "Има такъв народ" ще работят точно в тази посока, за да не може кабинетът, който и да е той, да харчи парите на хората както си иска, твърдейки, че се бори с коронакризата, и облагодетелствайки някакви хора.

И от "Демократична България" останаха недоволни от структурата на българския държавен бюджет и по-конкретно именно от неговото формиране.

"Хубаво е да има една не само правна сигурност, за която едва ли някой е изненадан, че "Демократична България" ратува в България, но и да има една бюджетна фискална сигурност във всички стопански деятели, така че те да имат по-голяма яснота за средата, в която ще вземат своите решения. И наши предложения ще има в тази посока: да се доизяснява, да се стабилизира структурата на различни обществени публични системи, които се покриват с публични финанси, за да може по‑устойчиво да се вземат решения в бъдещите години", коментира Георги Ганев.

Кой ще пази границите от афганистанските бежанци?

Депутатите от партията на Слави Трифонов определиха като първостепенно важно именно залагането на средства за справяне с мигрантския поток, с който предстои да се срещне страната ни.

Вече виждаме, че има необходимост да заздравим нашите граници, да създадем добра организация, за да не допуснем нашето общество да бъде разтресено от бежанска криза, изтъкнаха и от "Демократична България".

От БСП пък обърнаха внимание на облеклата на служителите от Министерството на вътрешните работи.

"В есенно-зимния сезон, когато евентуално трябва да бъдат на границата - искрено се надявам да не дойде тази вълна тук при нас - те трябва да бъдат облечени, а предходният кабинет на ГЕРБ отне средствата за облекла от Министерството на вътрешните работи и бяха прехвърли в други посоки", припомни Иван Иванов.

Общините се оказаха най-ощетени

Има натрупани дефицити и струва ми се, че би било добре, макар че ние ще подкрепим на първо четене този законопроект за актуализация на бюджета за 2021 г., да се направят корекции по отношение на българските общини, заяви Найден Зеленогорски.

"Ние имаме готовност да внесем предложение, съвсем смислено, без да искаме на всяка цена да разбалансираме бюджета. Напротив, просто искаме да дадем шанс на българските общини, които също са на първа линия по справяне с коронакризата, да бъдат по-ефективни. Те нямат необходимите средства, за да се справят с тази изключително тежка задача", посочи депутатът от "Демократична България".

С подобен мотив народният избраник от ГЕРБ-СДС Иван Тотев обясни, че е гласувал против приемането на актуализацията на бюджета: "най-много ме касае, именно отношението и числото "0", което видяхме в трансферите към общините".

Отпускането на средства за общините бе подкрепено и от БСП. Румен Гечев обясни, че предложението на партията за актуализация на бюджета ще включва малко под 100 млн. лв. за общините с конкретни разчети, в това число и за помощ на намиращите се от години в тежко състояние общински болници. Според думите му именно този трансфер към общините е абсолютно необходим.

Мерките за бизнеса

Според БСП в актуализацията на бюджета не са разписани конкретните мерки, които да стигнат до българския бизнес.

"Бих Ви предложил да приемете между първо и второ четене конкретни предложения, да се разпишат мерките, с които ще бъде подпомогнат бизнесът - дали 75/0 за затворените бизнеси, или 60/40 с конкретни средства, с конкретни размери, които да влизат в сила и в действие при конкретна ситуация, сигурен съм, че това ще даде едно спокойствие, една предвидимост и една сигурност на българските предприемачи", каза Димитър Данчев.

От "Има такъв народ" също отправиха критики към заложените мерки за бизнеса.

"По отношение на средствата за подпомагане на бизнеса считаме, че те следва да бъдат разпределени както за продължаване на съществуващите мерки, така и за подкрепа на нови по-ефективни целенасочени мерки към пряко засегнатите от ковид вълната бизнеси", отбеляза Пламен Данаилов.

Според него съществен момент, който не е отчетен в настоящия бюджет, са средствата, необходими за изплащане на ваучери за храна.

"Стойността им през 2021 г. беше увеличена от 60 на 80 лв. - това са разходите, които са данъчно допустими, което доведе до бързото изчерпване на предвидените 350 млн. лева. Сумата необходима до края на 2021 г. са допълнителни около 40 млн. лева. В противен случай 450 хил. потребители - тези данни са от КНСБ, биха останали без месечни ваучери за храна. Неотпускането на тези средства ще доведе до повишени разходи за бизнеса и ще сме в парадоксалната ситуация, че го подкрепяме с 400 млн. лв., но отнемане 40 млн. лв. от планираните за бизнеса средства", коментира още той.

От земеделие до култура

По време на дебатите от "Демократична България" обърнаха специално внимание на тревожното състояние на сектор "Земеделие".

"Всъщност земеделието е също бизнес и тук става въпрос за подпомагане на хората, които се занимават с бизнес в областта на селското стопанство", заяви Албена Симеонова. Тя посочи, че за съжаление, земеделието не е залегнало в общата актуализация на бюджета.

"Затворените ресторанти, пазари, производителите на плодове и на зеленчуци, на цветя, независимо от това, че по някакъв начин държавата се опитва да възстанови предишното състояние, по никакъв начин тези хора не можаха да бъдат компенсирани - затворените външни пазари, липсата на износ на този тип продукция. Така че едното перо от поисканите средства е наистина за компенсация на тези хора, пострадали от пандемията от COVID-19", каза още Симеонова. Тя подчерта, че без адекватно подпомагане от държавния бюджет, този сектор наистина е обречен.

От парламентарната група на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" също настояха да бъдат подкрепени отраслите, които са най-тежко ударени от кризата и за които няма достатъчно предвидени средства.

"Това е браншът "Туризъм" - целият бранш, транспортът, който е свързан с него, това са и земеделските производители. Жизненоважно и за производителите на зеленчуци, на плодове, на картофи, за животновъдите е да получат тези 70 млн. лева, които те са поискали в процедурата по актуализация и които се налагат заради повишаването цените на фуражите, заради 30% по-високи горива, а тяхната продукция - и на зеленчукопроизводителите, и на картофопроизводителите, и на животновъдите, е замръзнала като цени, даже падат. Те имат жизненоважна нужда от подкрепа, за да продължат да съществуват техните бизнеси. Така че ние ще настояваме и ще покажем как това ще се случи с приходите в бюджета да получат 70 млн. лева подкрепа", заяви Мая Манолова.

Мария Капон допълни, председателят на партията си като обърна специално внимание на друг засегнат сектор - културата.

"Парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще изготви промени между първо и второ четене, за да покажем, че подкрепата за културата при криза е мисия на всеки един от нас", каза Капон. По думите й трябва да се премахне срокът на действие на диференцирана ставка на ДДС за книги, да се подкрепят оперите и театрите с пари за тестове за гостуващи артисти и да се осигури възможност за използване на цялостния капацитет.

"Трябва да се отделят средства за Национален фонд "Култура", които да подпомогнат свободните артисти в ковид кризата. Абсолютно необходимо е създаване на регистър на артисти на свободна практика, който да картографира сектора. Можем да създадем културни ваучери, можем да създадем друг вид ваучери и това трябва да е само началото на мисия "Култура", която да бъде разгърната на еквивалентна основа за следващата година", предложи Мария Капон.

Едни са отговорни към пенсиите, други като господин Зеленогорски са отговорни към общините, трети като госпожа Капон към културата, аз ще направя такива за образованието - все добри и обосновани предложения, и всички сме отговорни, всички имаме избиратели и сме отговорни към тях, ще настъпи колективна безотговорност, каза в заключение депутатът от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев.

Какво ще решат в крайна сметка депутатите предстои да разберем. Очаква се работната група на парламентарната комисия по бюджет и финанси да се събере, за да разгледа предложенията за актуализация на държавния бюджет в сряда, 8 септември. След което текстовете ще влязат на второ четене и в пленарна зала.