Ястребовите коментари на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл помогнаха да се изтласка внимателно наблюдаваната част от кривата на доходност на държавните облигации на САЩ до най-дълбоката си инверсия от 1981 г. във вторник, като отново постави светлината на прожекторите върху това, което много инвеститори смятат за доказан във времето сигнал за рецесия, съобщи Ройтерс.

Централната банка на САЩ повиши агресивно лихвените проценти през последната година, за да се бори с инфлацията, която се движеше около 40-годишните върхове и да я свали до целевия процент от 2%.

Обърната крива на доходност имаме тогава, когато доходността на държавните облигации с по-кратък срок се повиши над тази на по-дългосрочните. И докато инвеститорите очакват лихвените проценти да се покачат в близко бъдеще в същото време вярват, че по-високите разходи по заеми в крайна сметка ще навредят на икономиката, принуждавайки Фед по-късно да смекчи паричната политика.

Феноменът се следи отблизо от инвеститорите, тъй като е предхождал рецесии през годините.

Кривата на доходност се обърна допълнително във вторник, след като Пауъл каза пред сенатска комисия на Конгреса, че Фед ще трябва да повиши лихвените проценти повече от очакваното и да го направи по-рано в отговор на последните данни, показващи, че растежът на икономиката и инфлацията остават горещи въпреки пороя от увеличения на лихвите през последната година.

И участниците на дълговите пазари удвояват залога, че САЩ ще изпаднат в рецесия, пише агенция Блумбърг в свой анализ и за който осведомява БТА. В материала е посочено, че търговците на облигации и техните деривати смятат вече, че на следващите си четири заседания УФР ще увеличи основните лихвени проценти в САЩ с общо 1 процентен пункт.

Трейдърите повишиха шансовете за увеличение с половин пункт на лихвения процент на 22 март от около едно към четири до около две към три, отбелязва бизнес новинарската агенция.

Всичко това става в момент, в който доходността на 2-годишните съкровищни облигации достигна 5,04 на сто днес, което е най-високото й ниво от 2007 г. По този начин се задълбочи разликата или т.нар спред между краткосрочните двугодишни книжа и дългосрочните 10-годишни облигации (2/10).

Спредът между двата типа дългови книжа стана 1,037 на процентни пункта или 103,7 базисни пункта, което се случва за първи път от път от 1981 г. Тогава САЩ са изправени пред поредна петролна криза и растяща инфлация. В този момент председател на УФР е Пол Волкър, който чрез серия от мерки успява да пречупи гръбнака на двуцифрено покачване на цените, но с цената на продължителна рецесия.

Подобна динамика се развива и сега, смета Кен Грифин, главен изпълнителен директор и основател хедж фондове под марката "Ситадел" (Citadel).

В момент, в който УФР реагира на инфлацията, бизнесът и икономистите вече се подготвят за предстоящата рецесия, казва още Грифин.

От юли 2022 г САЩ са в ситуация, в която доходността на дългосрочните облигации не успява да навакса растящия лихвен процент по двугодишните книжа. Такава динамика е известна като инверсия на дълговата крива и в икономическата теория се разглежда като предпоставка за рецесия, припомня Блумбърг, туй като обичайно дългосрочните облигации дават по-добра доходност.

Като цяло подобни моменти предшестват икономическия спад с 12 до 18 месеца.

Фед също така е готов да публикува актуализирани тримесечни прогнози за това докъде се очаква да нараснат основните лихви. През декември средната прогноза беше за връх от около 5,1 на сто, но предвид последните изказвания на Пауъл той се очаква да бъде надхвърлен.

Толкова ли е рядко явлението

Кривата на доходност 2/10 години се е обръщала от 6 до 24 месеца преди всяка рецесия от 1955 г. насам, според доклад от 2018 г. на изследователи от Федералния резерв на Сан Франциско, отбелязва Ройтерс. Според изследването даден е бил фалшив сигнал само веднъж през това време. 

Ану Гегер, глобален инвестиционен стратег за Commonwealth Financial Network, установи, че спредът 2/10 се е обърнал 28 пъти от 1900 г. насам. В 22 от тези случаи е последвала рецесия, каза експертът през миналия юни. За последните шест рецесии тя започва средно 6 до 36 месеца след обръщане на кривата, каза Гегер.

Защо това има значение за реалния свят

Кривата на доходността привлича толкова много внимание по две основни причини, обясняват експертите. Както стана дума обърнатата крива на доходността обикновено е сигнал за наближаваща рецесия. И обърнатата крива на доходността прави много труден живота за банките, които обикновено правят пари чрез закупуването на краткосрочни облигации (чрез депозити) с ниски лихви и отдаването на дългосрочни с по-високи лихви, като печелят от разликата. Във времена на инверсия животът за банките е много по-труден.

Поради тези две причини обърнатата крива на доходността е приемана като аларма за централната банка - това е сигнал, че пазарът на облигации не може да продължава напред така и затруднява Федералния резерв или която и да е друга централна банка, тъй като изисква затягане на политиката.

Когато краткосрочните лихвени проценти се повишат, банките (в случая в САЩ) повишават референтните лихвени проценти за широк спектър от потребителски и търговски заеми, включително заеми за малък бизнес и по кредитни карти, което прави заемането на пари по-скъпо за потребителите. Ипотечните лихви също се повишават.