Съкращенията на служители и работници от компаниите в САЩ през януари и февруари достигат най-високото си равнище от 2009 г., когато светът вече беше навлязъл в периода известен като "Голямата рецесия" показват резултатите от проучване, предаде Ройтерс.

Една трета от над 180 000 души, които са бил съкратени, са работили в технологичния сектор, допълва БТА.

Само през февруари в САЩ са били уволнени 77 770 души, над пет пъти повече в сравнение с 15 245-те души, загубили работата си година по-рано, според доклад на фирмата за подбор на персонал "Чалънджър, Грей енд Кристмас" (Challenger, Gray & Christmas).

"В момента преобладаваща част от съкращенията са в технологичния сектор. Компании във финансовата сфера и в сектора на търговията на дребно също освобождават служители", заяви Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент на консултантската компания.

Технологични корпорации, сред които "Майкрософт" (Microsoft) и "Алфабет" (Alphabet), която притежава търсачката "Гугъл" (Google), съкратиха хиляди работни места от началото на годината, за да ограничат разходите си на фона на несигурната перспектива за развитието на икономиката.

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл през тази седмица потвърди своето послание за повишаване на лихвените проценти с потенциално по-бързо темпо, което може да принуди американските компании да предприемат още съкращения на служители, отбелязва Ройтерс.