Френската служба за гражданска авиация нареди на авиокомпаниите да отменят 20 процента от утрешните полети до и от парижкото летище "Орли", предаде ДПА.

Властите предупредиха и за нарушения и закъснения в трафика утре заради включването на умерените профсъюзи в планираните масови протести срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Снимка: АР/БТА

Тази сутрин, на 12-я ден от стачката срещу пенсионната реформа, шофьорите попаднаха в огромни задръствания, простиращи се на разстояние над 600 километра в района на Париж.

Вижте снимки >>

По-умерените синдикати се присъединиха към по-крайните в призива за протести утре, разгневени от решението на правителството да вдигне пенсионната възраст до 64 години за пълна пенсия.

И днес транспортът в Париж остана блокиран. Осем линии на метрото бяха затворени, а влаковете в периферията на френската столица се движеха с нарушения на графика.

Българското външно министерство МВнР излезе с предупреждение

Четирите синдиката на транспортните работници във Франция призоваха към стачка в този сектор на 16 и 17 декември 2019 г. като бъдат блокирани търговски центрове и бензиностанции на магистралите в много региони на страната, информираха от пресцентъра на МВнР. С това условията за пътуване във Франция стават още по-трудни, като се има предвид продължаващата от 5 декември 2019 г. безсрочна стачка. Тя вече обхвана всички видове транспорт - железници (SNCF), регионалните влакове, транспортната мрежа в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси.

По информация на българското посолство в Париж придвижването във френската столица, особено в пиковите часове, е силно затруднено - както с обществения транспорт, така и с автомобил поради големите задръствания, които се образуват в града и околностите му.

Утре се очаква ситуацията да бъде още по-затруднена заради обявената на този ден манифестация в Париж, в която ще се включат представители и поддръжници на 8 синдикални организации.

Препоръчва се на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.