Франция е изправена днес пред втори ден на транспортен хаос, затворени училища и болници с недостатъчен персонал. Синдикатите обявиха, че няма да спрат стачката срещу пенсионната реформа на президента на Франция Еманюел Макрон, докато той не отстъпи, предаде Ройтерс и БТА.По-голяма част от страната спря работа вчера, тъй като транспортните работници стачкуваха.

Към тях се присъединиха учители, лекари, полиция, пожарникари и държавни служители, а дим и сълзотворен газ се носеха по улиците на Париж, тъй като някои от протестите прераснаха в насилие и доведоха до десетки арести.

Редица високоскоростни влакове в Париж са отменени днес, а 10 от 16-те линии на метрото са затворени, докато другите се движат ограничено.

Задръствания с дължина над 350 километра запушиха главните пътища в и около столицата, тъй като много от пътуващите до работните си места се придвижваха с колите си.

Това сочат данните на приложението за трафика Ситаден (Sytadin).

Железопътните служители също продължават стачката си днес, а синдикатите в оператора на автобусния и метро транспорт Ер А Те Пе (RATP) оповестиха, че стачните им действия ще продължат до понеделник.