Планът на френското правителство за пенсионна реформа, чийто детайли се очаква да бъдат представени по-късно днес, ще се прилага изцяло за хората, излизащи на пазара на труда от 2022 година и няма да засегне родените преди 1975 година. Това съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Според информация на телевизия Бе Еф Ем новите пенсионни правила ще важат частично за родените през 1975 година и ще засегнат само пенсиониращите се от 2037 година нататък.

Радио Франс ентер информира, че системата ще обхване младежите, започващи нова работа от 1 януари 2022 година и че от тази дата правителството ще въведе и минимална пенсия от 1000 евро месечно за придобилите пълен трудов стаж.

Премиерът Едуар Филип ще обяви днес по обед ключови елементи от плана за опростяване на сложните пенсионни схеми във Франция, предадоха световните агенции.

Работещите в транспортния сектор са в стачка вече седми ден, като синдикатите призоваха за още протести на 12 и 17 декември след двете масови демонстрации вчера и миналия четвъртък.

Около 339 000 души участваха във втория национален протест срещу пенсионната реформа, от които 31 000 в Париж, съобщи министерството на вътрешните работи. Това е два пъти по-малко в сравнение с 806 000 души, колкото се включиха на 5 декември. От тях 65 000 бяха в Париж, по данни на полицията.