Инвестиции в размер на 29,5 милиарда лири (36,8 милиарда долара) е успяло да си осигури правителството на Великобритания от частния сектор. Това е съобщил премиерът Риши Сунак в изявление непосредствено преди Втората Глобална инвестиционна среща на високо равнище в Хамптън Корт, близо до Лондон, целяща да възстанови статута на страната като най-голямата дестинация за преки чуждестранни инвестиции в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След като миналата седмица британското правителство предложи постоянни данъчни облекчения за предприятията, за да могат те да модернизират заводите и производствените си съоръжения, сега Сунак се надява, че привличането на чуждестранни инвеститори ще помогне за разширяване на икономиката на страната.

Австралийските инвестиционни фондове "Ай Еф Ем инвестърс" (IFM Investors) и "Ауеър сюпър" (Aware Super) ще инвестират съответно 10 и 5 милиарда лири в различни проекти в Обединеното кралство - от развитието на инфраструктурата и енергийният преход до изграждането на достъпни жилища, се посочва в изявлението от офиса на Сунак.

В него пише още, че испанският енергиен гигант "Ибердрола" (Iberdrola) ще вложи 7 милиарда лири в допълнение към инвестиционните си планове във Великобритания, които включват работа по електропреносни и разпределителни електрически мрежи.

Други проекти, изброени в правителственото изявление, включват инвестиция от 2,5 милиарда лири в развитието на изкуствен интелект от страна на "Майкрософт" (Microsoft).

"Привличането на глобални инвестиции е в основата на моя план за растеж на икономиката", заявява Сунак преди началото на инвестиционната среща.

Според британския премиер ново финансиране за сектори като зелената енергия, науките за живота и иновациите, свързани с информационни технологии, ще създадат висококачествени работни места в цяла Великобритания.

Очаква се на Втората Глобална инвестиционна среща на високо равнище да присъстват ръководителите на някои от най-големите финансови корпорации, като Стивън Шварцман, основател на частната инвестиционна компания "Блекстоун" (Blackstone), Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) и Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase).