Великобритания официално подписа днес договора за присъединяване към голям транстихоокеански търговски пакт, като стана първата нова страна, която се присъединява след създаването му през 2018 г. Това отваря и пътя членовете да разгледат други заявления за членство, включително от Китай и Тайван, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Подписването беше част от срещата Комисията на Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), която се провежда в Нова Зеландия.

Министрите от страните-членки ще се срещнат по-късно днес, за да обсъдят набор от теми, включително как да продължи напред дейността по Тихоокеанското партньорство и негови нови приложения, заяви министърът на бизнеса и търговията на Великобритания Кеми Бейдънок. Тя каза, че нейната страна е щастлива да стане първата нова членка на Cпоразумението.

"Това е съвременно и амбициозно споразумение и нашето членство в този вълнуващ, брилянтен и ориентиран към бъдещето блок е доказателство, че вратите на Обединеното кралство са отворени за бизнеса", каза Бейдънок.

Предстои британското правителство да ратифицира споразумението.

То е забележителен търговски пакт, договорен през 2018 г. между 11 страни, включително Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Великобритания ще стане 12-ият член на пакта, който премахва търговски бариери, тъй като иска да задълбочи връзките си в Тихоокеанския регион след излизането си от Европейския съюз през 2020 година.

Китай, Тайван, Украйна, Коста Рика, Уругвай и Еквадор също кандидатстват за членство.

Премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс каза, че пътят към привличането на Великобритания към споразумението е бил дълъг и на моменти изпълнен с предизвикателства, но присъствието на големи икономики в рамките на партньорството ще сближи региона на Атлантическия океан с Индо-Тихокеанския регион по начин, който ще укрепи основаната на правила търговска система в тази част на света.