Британската инфлация се понижи с повече от очакваното през октомври, заради понижение на цените на енергията за домакинствата спрямо нивата им от миналата година, като понижение се забеляза и в цените в сектора на услугите, които месеци задържаха високи позиции, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални статистически данни.

През октомври спрямо същия месец на миналата година цените в Обединеното кралство са нараснали с 4,6 на сто, което е понижение с 2,1 процентна спрямо нивото на показателя от септември. Годишната инфлация е на най-ниското си ниво от 2 години насам. Прогнозите на анкетираните от Ройтерс икономисти бяха, че инфлацията през октомври ще спадне до 4,8 на сто на годишна база.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, спадна до 5,7% през октомври на годишна база от 6,1% през септември.

Инфлацията в сектора на услугите през десетия месец също спадна до 6,6% от 6,9% през септември на годишна база.

Вчера данните от САЩ показаха, че инфлацията там се е понижила до 3,2% на годишна база през октомври спрямо нивото ѝ от 3,7% през септември. Икономистите очакваха показателят да се понижи до малко по-високо ниво - от 3,3% на годишна база.

Инфлацията в еврозоната на годишна база през октомври се очаква да е от едва 2,9%, което е спад спрямо 4,3% през септември.