Бизнесменът Васил Божков, който е с 11 повдигнати обвинения, обяви на страницата си във Фейсбук, че една от антиките от колекцията му - сребърен ритон, иззет на 2 март 2020 г., се е появил на свободния пазар. Той прилага и скрийншот с чат, в който един от участниците пише: "На пазара е. Интересува ли Ви?"

Като доказателство е приложен и документ, в който се описва иззетата от спецпрокуратурата антика, но се посочва, че върху предмета липсват идентификационни номера.

В поста Божков още обяснява, че има документ за придобития на 3 април 2019 г. ритон, защото е купен от галерия в Лондон.

"Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата. Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София. Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея, е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.

Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран. Миналата седмица се появи на свободния пазар. Оставям коментарите на отговорните", пише в поста си бизнесменът.

Над 3000 антики за милиони евро се съхраняваха в офиса на Васил Божков, а колекцията има и 20 ритона. Сред най-ценните е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти - IV век преди Христа.

Кадър: Официална страница на Васил Божков във Фейсбук

Кадър: Официална страница на Васил Божков във Фейсбук