Бойкотът на френски стоки в Кувейт се разрасна, след като голяма търговска верига заяви вчера, че повечето от магазините й са премахнали френските си стоки, след като френският президент Еманюел Макрон защити правото да бъдат правени карикатури на пророка Мохамед, предаде Франс прес.

Кувейтският синдикат на кооперациите на потребителите заяви, че в 60 от 69-те му магазина вече няма френски стоки и че в останалите девет те също ще бъдат премахнати скоро.

Фахд ал Кишти, ръководител на синдиката, заяви пред Франс прес, че няма да има промяна в политиката на организацията, докато не бъдат прекратени "обидите" срещу пророка.

Кишти изтъкна, че става дума за над 2000 вида стоки, сред които френско сирене и вода, които вече не са налични в търговската верига.

По време на церемонията в памет на Самюел Пати, учител по история, който бе обезглавен, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, президентът Макрон заяви, че Франция няма да се откаже от тези, в името на свободата на изразяването, припомня Франс прес.

Изявленията на Макрон провокираха демонстрации в няколко страни с мюсюлманско мнозинство, както и призиви за бойкот на френските стоки. Вярващи мюсюлмани реагираха гневно на думите на Макрон, чиито чучела и портрети бяха изгорени по време на протестни прояви.