Франция призова страните от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на нейните стоки в знак на протест срещу защитеното от президента Еманюел Макрон правото да се публикуват карикатури на пророка Мохамед.

Френското външно министерство заяви, че "неоснователните" призиви за бойкот са "подтиквани от радикално малцинство".

Франция се сблъска с ответна реакция от множество мюсюлмански страни, включително бойкот на френски стоки.

Френски продукти са свалени от рафтовете на магазини в Кувейт, Йордания и Катар. Междувременно протести се проведоха в Либия, Сирия, ивицата Газа, съобщи БиБиСи. Протести имаше и в Турция.

Реакцията дойде след коментарите, направени от Макрон след зловещото убийство на френски учител, който показа карикатури на пророка Мохамед в час. Президентът заяви, че учителят Самуел Пати "е убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще", но Франция "няма да се откаже от нашите карикатури".

Френският призив след речта на Макрон

Франция призовава правителствата на засегнатите страни да "прекратят" призивите за бойкот на френски продукти и за протести, отправяни от според Париж от едно радикално малцинство, предаде Франс прес.

Правителствата трябва да гарантират и безопасността на французите, намиращи се на тяхна територия, напомня френското правителство. Призивите за бойкот, окачествени като неоснователни във вчерашното изявление на френското външно министерство, бяха отправени след неотдавнашната реч на френския президент Еманюел Макрон за исляма.

Ислямът срещу политиката на Франция

Изображенията на пророка Мохамед могат да причинят сериозна обида на мюсюлманите, тъй като ислямската традиция изрично забранява изображенията на Мохамед и Аллах (Бог).

Но държавният секуларизъм е от водещо значение за националната идентичност на Франция. Ограничаването на свободата на изразяване, за да се защитят чувствата на една конкретна общност, казва френската държава, подкопава единството, отбеляза БиБиСи.

Външното министерство на Франция подчерта, че тези призиви за бойкот и протести "изкривяват защитаваните от Франция опозиции за свободата на убежденията, на изразяване, на религия и за отказа от всякакви призиви към омраза" и "използват за политически цели думите" на президента Макрон за ислямисткия сепаратизъм.

В тази реч Макрон заяви, че Франция няма да се откаже от карикатурите на пророка Мохамед в името на свободата на изразяване, припомня АФП.

Френски медии публикуваха карикатурите на мюсюлманския пророк Мохамед, които бяха прожектирани и върху няколко сгради, след като по-рано този месец учител по история беше обезглавен от ислямистки радикалист.

Гневни реакции на високо ниво

Политическите ръководства в Турция и Пакистан обвиниха Макрон, че не зачита "свободата на убежденията" и маргинализира милионите мюсюлмани във Франция.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган за втори път заяви, че Макрон се нуждае от лечение за психично разстройство заради възгледите му за исляма.

Последва отговор от ЕС: "Изявлението на президента на Турция по адрес на президента на Франция е неприемливо. Призоваваме Турция да прекрати тази опасна спирала на конфронтация", написа дипломат номер едно на Общността Жозеп Борел.

Мароканското външно министерство определи като провокация повторното публикуване на "оскърбителните" според мароканските дипломати карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс.

Рабат осъжда дивашките действия, извършени в името на исляма, но в същото време "Мароко порицава тези провокации, оскърбяващи святостта на ислямската религия", се казва в публикуваното вчера изявление на външното министерство.

А ще се стигне ли до контрабойкот

Президентът на организацията на френските работодатели Медеф (Medef) Жофроа Ру дьо Безийо призова днес местните компании "да не се поддават на шантажа и за жалост да понесат този бойкот" на френски продукти в редица страни в Близкия изток, предаде АФП.

На въпрос на радио Ер Ем ЕС лидерът на Медеф посочи, че френският бизнес трябва да отстоява първо принципите си.

Дьо Безийо обаче отхвърли варианта за ответен бойкот с думите "Не отговаряме на глупостта с глупост. (...) Не става дума да се бойкотира каквото и да било, става дума да се придържаме към нашите републикански ценности".